Slow crank no start issues - Ford Truck Enthusiasts Forums



1968-2013 Full Size Vans Econolines. E150, E250, E350, E450 and E550

Slow crank no start issues

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-16-2014, 07:00 PM
MrNightman's Avatar
MrNightman MrNightman is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Twin Falls, Idaho
Posts: 131
MrNightman is starting off with a positive reputation.
Slow crank no start issues

Was all set to sell my 92 4.9 today, buyer fired her up, test drove and was happy. When he went to leave, she cranked slowly and wouldnt start again. He gave title back, went his way til we can sort it out (hes still interested thankfully). The batteries good, alt was working and a replacement starter was swapped on. Got her fired with jumping after buyer left. What would cause this slow crank issue? I thought possibly plugged cats/exhaust since little flow comes from the tailpipe.

ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 08-16-2014, 08:29 PM
jonesg jonesg is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 103
jonesg is starting off with a positive reputation.
Corroded batt terminals, internal corrosion in 12v feed from batt to starter.
A jumper cable from battery + to starter lug will show if its the cable.
On my E350 the starter terminals were easy to get at underneath without jacking anything up. Ended up replacing the cable and starter both.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-16-2014, 09:23 PM
MrNightman's Avatar
MrNightman MrNightman is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Twin Falls, Idaho
Posts: 131
MrNightman is starting off with a positive reputation.
will definitely test that, also bought a brand new battery for it (80 with moms employee pricing). Just sucks since I had the cash lol
Reply With Quote
  #4  
Old 08-18-2014, 12:05 AM
MrNightman's Avatar
MrNightman MrNightman is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Twin Falls, Idaho
Posts: 131
MrNightman is starting off with a positive reputation.
well threw in the brand new battery and she starts better. Still cranks kinda slow though, weird. Heres a short vid of how she starts, not sure why it turns slowly...
<iframe width="853" height="480" src="//www.youtube.com/embed/BI4i0wLYXjo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Reply With Quote
  #5  
Old 08-18-2014, 06:28 AM
JWA's Avatar
JWA JWA is offline
Post Fiend
 
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 10,206
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
I'd pull the starter, have it tested by a shop specializing in rebuilding those and/or alternators, not AutoZone et al.

Have you tested the alternator for its output etc? That's not related to the somewhat slow starting but it could affect how much reserve is left after a drive for the next start.

A test can also be done with the starter in-chassis to determine the starting amps which could point to the starter needing serviced.

Sucks to have something act up when the buyer shows up---hope this gets resolved and the sale goes through.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-18-2014, 06:43 PM
MrNightman's Avatar
MrNightman MrNightman is offline
Senior User
Thread Starter
 
Join Date: Mar 2013
Location: Twin Falls, Idaho
Posts: 131
MrNightman is starting off with a positive reputation.
Buyer was nice though, he actually pulled the old starter and put the replacement I had on himself, made no difference to starting though. Really wanna cut off ahead of the cats to test run for plugged exhaust, would be loud though lol
Reply With Quote
  #7  
Old 08-18-2014, 07:54 PM
jonesg jonesg is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2007
Posts: 103
jonesg is starting off with a positive reputation.
With a known good battery and known good starter...
For my money its the power cable.
Its a simple fix, just pull the engine ...
Reply With Quote
  #8  
Old 08-18-2014, 08:56 PM
Wildman25 Wildman25 is offline
Elder User
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 753
Wildman25 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by MrNightman View Post
Buyer was nice though, he actually pulled the old starter and put the replacement I had on himself, made no difference to starting though. Really wanna cut off ahead of the cats to test run for plugged exhaust, would be loud though lol

There is a tester for that, it's called a "Back Pressure Tester"

I just did the test on my '92 5.8 about a month ago, "borrowed" it from a mechanic I know and deal with, it took all of 5 minutes to do the test.

Pulled the O2 sensor, screw in the adapter, guage has about a 6 foot line on it, to get back to the steering wheel, to start the truck, and rev it up a couple of time, if needle stays in the green, no problem with plugged cat or exhaust.

Take the (hot) adapter out, and screw the O2 sensor back in and your done.

And........I'll go with jonesg money, that the 22 year old positive lead from the starter relay to the starter is toast, pull some insulation off the wire to see how black the copper is. Fords copper wiring is not the most longest lasting.

.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
7.3 starter issues: one slow, one freewheels man-o-war 1999 to 2016 Super Duty 1 03-27-2016 08:20 PM
Need help with a Crane Cams XR-I points conversion kit irishredcoat 1967 - 1972 F-100 & Larger F-Series Trucks 24 01-26-2016 04:59 PM
86 E350 - 460 Carbed- Randomly backfiring and dying. areoseek 1968-2013 Full Size Vans 21 12-03-2015 01:21 PM
Another "no-start" thread grrrrr ZombiePopper Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 14 09-24-2014 06:37 PM
Fast Crank But Slow Start scatgo 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 8 08-29-2010 08:22 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 03:36 AM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.