96 e 250 battery problems - Ford Truck Enthusiasts Forums
 
Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Ford Vans and other vehicles > 1968-2013 Full Size Vans
Sign In
Register Forgot Password?


1968-2013 Full Size Vans Econolines. E150, E250, E350, E450 and E550

96 e 250 battery problems

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-19-2014, 03:46 PM
speedsean137 speedsean137 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 2
speedsean137 is starting off with a positive reputation.
96 e 250 battery problems

I have a 1996 e-250 with a 5.8 and seem to have several problems with it but my main problem arose yesterday after getting gas. i was at the gas station fulling up i didn't realize that my lights were on so my battery died. OK, no big deal ( so i thought ) i got a jump from a guy she started right up drove home ( about 6 -9 miles ) plenty of time for the battery to charge. about 5 hrs later i go outside to start her up just to make sure i don't have to charge the battery, she started up strong, kool ran her for about 20 min. shut her down made sure nothing was on went inside. this morning i went to got out she wouldn't start, pulled the battery hooked it up to the charger and the charge said it is a full battery ( ohm meter said ) the same thing. put the battery back in and she starts up strong . lost and confused never had this problem with any vehicle before. If anyone can help me i would be very grateful.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-19-2014, 06:18 PM
Wildman25 Wildman25 is offline
Elder User
 
Join Date: Apr 2014
Posts: 517
Wildman25 is starting off with a positive reputation.
From what your describing, Fully charged battery, and no start -

I would say your starter in going.

Do you get a "clicking" sound when you turn to start, with a no start?

You might want to check the starter relay if you have no clicking sound.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-19-2014, 09:43 PM
speedsean137 speedsean137 is offline
New User
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 2
speedsean137 is starting off with a positive reputation.
THANKS FOR YOUR SUGGESTION,


But, checked the starter and alternator and bought a new battery. now she stalls out ever time i come to a red light. had a p0102 code which is MAF sensor
( mass air flow ), that only came on because of her stalling out. cleared the code hasn't come back yet but, she still stalls out. I've worked on many vehicles before and love fords but, this truck is pissing me off.

Any more suggestions would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-20-2014, 04:35 AM
JWA's Avatar
JWA JWA is offline
Post Fiend
 
Join Date: Aug 2010
Location: Reynoldsburg, Ohio
Posts: 8,036
JWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputationJWA has a superb reputation
This sounds like a vacuum and/or ignition problem, I suspect something is affecting the intake charge much like a Modular Motor suffers when the Idle Air Control valve has issues.

Not sure if your van is OBD-I or OBD-II but either one should show a code of some sort for this condition. Is the MAF DTC the only one being shown?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-20-2014, 07:36 AM
jimandnena's Avatar
jimandnena jimandnena is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 212
jimandnena is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by speedsean137 View Post
I have a 1996 e-250 with a 5.8 and seem to have several problems with it but my main problem arose yesterday after getting gas. i was at the gas station fulling up i didn't realize that my lights were on so my battery died. OK, no big deal ( so i thought ) i got a jump from a guy she started right up drove home ( about 6 -9 miles ) plenty of time for the battery to charge. about 5 hrs later i go outside to start her up just to make sure i don't have to charge the battery, she started up strong, kool ran her for about 20 min. shut her down made sure nothing was on went inside. this morning i went to got out she wouldn't start, pulled the battery hooked it up to the charger and the charge said it is a full battery ( ohm meter said ) the same thing. put the battery back in and she starts up strong . lost and confused never had this problem with any vehicle before. If anyone can help me i would be very grateful.

Hi speedsean,

I'm with you, I hate these phantom problems.

I would start looking for bad grounds. Probably the negative cable on the battery. I have solved more "spooky" problems with bad grounds than any other solution. Especially since the computer started controlling every thing, ground connections have become big problems.

Look for ground connections between parts, chassis to engine, engine to computer, things like that. Bad grounds can reduce charging current, fool the sensors, and confuse the computer.

jim
Reply With Quote
Old 07-20-2014, 07:36 AM
 
 
 
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Just like Dodge lundman 6.7L Power Stroke Diesel 9 08-30-2014 10:03 AM
Charging Issue tylert1976 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 12 12-31-2013 02:38 PM
Injector Cup Replacement Phoppe 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 23 06-02-2013 10:05 PM
Problem starting ke6zmy Excursion - King of SUVs 4 02-18-2013 11:30 AM
PROBLEM with battery light on dash ? snowmobile mike Super Duty & Heavy Duty 7 04-16-2011 06:37 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Ford Vans and other vehicles > 1968-2013 Full Size Vans

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 01:50 AM.

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC2
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup