03 explorer issues, Help! - Ford Truck Enthusiasts Forums

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Performance & General Engine Building
Log In 

03 explorer issues, Help!

LinkBack Thread Tools Search this Thread
Old 07-15-2014, 02:17 PM
Joel1984 Joel1984 is offline
New User
Join Date: Jul 2014
Posts: 1
Joel1984 is starting off with a positive reputation.
03 explorer issues, Help!

Hi folks,

I have an 03 explorer, V8 Eddie Bauer. It's had a rough idle for a little while and the other day my check engine light flashed at me. Looked up the codes and it told me I had a couple cylinders misfire and a couple codes saying "system too lean" bank 1 and 2.
I'm certainly no professional but i always like to give it a go when I think I can manage.

So yesterday I took out the MAF sensor and cleaned it, changed the air filter, and changed out my spark plugs to start. (Spark plugs were due to be replaced)
I started her up again and she sounded much better. Went for a quick spin and it seemed like the troubles were gone. Sat inside in the driveway for a few minutes and the idle got progressively worse. Opened the hood and had a look and after a few minutes it just died.
Started it up again and it died a few minutes later.
It starts up fine and drives fine but the idle is rough and dies out after a bit.
So this morning it wouldn't even start. Battery is fine, it still turns everything on, but I turn the key and it just makes one click noise and doesn't do anything.
Any ideas??
Much appreciated!
Reply With Quote

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Issue with Fuel/Starting..*Frustrating* JW1971 1978 - 1996 Big Bronco 6 11-19-2014 11:09 PM
Erratic / Jumping idle resq302 Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 3 10-25-2014 10:06 AM
03 6.0 rough idle issue af11 Super Duty & Heavy Duty 2 04-20-2014 10:38 PM
97 ford expedition turns over idles rough then dies. 97expygirl Expedition & Navigator 4 01-05-2013 10:17 PM
1989 Rough Idle lholt62 Aerostar 8 11-07-2007 09:21 PM

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Performance & General Engine Building

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 11:30 AM.


Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup