Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

'07 Expedition cranks, won't turn says low oil pressure

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-29-2014, 02:31 PM
Michael Sharpe Michael Sharpe is offline
New User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
Michael Sharpe is starting off with a positive reputation.
'07 Expedition cranks, won't turn says low oil pressure

I have a 07 Expedition that will not start. I went out one morning it started I backed up and then the engine shut itself off. It did not sputter and die, it turned off. I turned the key and it cranks normally but for about 10 seconds on one turn. Then the oil light came on. I went through many forums and the best I could come up with is oil sending unit is bad. Replaced it, changed the oil and the filter yet it still does the same thing. It was making no noises and the pressure had never fluctuated previously. The gauge will read pressure while cranking then drop to nothing when it is done cranking and the oil light comes on along with the check engine light. Does anyone have any idea what it could be or solutions? Thank you for any future help.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-29-2014, 02:59 PM
Michael Sharpe Michael Sharpe is offline
New User
 
Join Date: Jun 2014
Posts: 2
Michael Sharpe is starting off with a positive reputation.
I disconnected the battery to see if the computer reset that would fix the issue since I just installed a new oil pressure sensor. However it did not fix it still does the same thing, however now the CEL blinks at me instead of staying solid.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-01-2014, 10:45 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Time to take it in. Throwing parts at a fix is expensive and rarely fixes the issue. Need someone with experience with mod motors.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
Old 07-01-2014, 10:45 AM
 
 
 
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AE scanner for a 7.3 no start Backdraft-14 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 61 02-28-2015 12:57 PM
can transmission issue cause no start?. meier63 Clutch, Transmission, Differential, Axle & Transfer Case 5 12-24-2014 10:04 AM
2008 Expedition Fast Crank, no start..... pharmadave 2007 - 2014 Expedition & Navigator 0 08-18-2014 09:57 AM
2004 Expedition XLT Shutting Off w/ Low Oil Pressure Light On mcbridec Expedition & Navigator 6 10-31-2013 11:18 AM
05 won't turn over unless obd connector plugged in ncbondsman 6.0L Power Stroke Diesel 11 08-31-2013 11:25 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »


All times are GMT -5. The time now is 11:19 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup