Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-18-2014, 12:41 PM
mcfarmer mcfarmer is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
mcfarmer is starting off with a positive reputation.
5.4 oil psi problem

I have a 2009 F-250 90,000 miles, lost oil psi, starts oil psi comes up but when engine gets to about 1500-1700 rpm it drops and light comes on, shut engine down and re start oil comes up same thing happens again, changed oil pump, timing chain adjusters and oil and filter no change. checked pick-up tube and installed a gage no difference oil psi still drops. any idea's?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-18-2014, 02:33 PM
Beechkid Beechkid is offline
Moderator
 
Join Date: Aug 2002
Location: Southern California
Posts: 3,178
Beechkid is a splendid one to beholdBeechkid is a splendid one to beholdBeechkid is a splendid one to beholdBeechkid is a splendid one to beholdBeechkid is a splendid one to beholdBeechkid is a splendid one to behold
Bad sending unit?
__________________
Member: Never trust a person over 40 who drives a Chevy club
Flatheads ain't so bad!
Certified backyard mechanic I & II
Reply With Quote
  #3  
Old 02-19-2014, 08:14 AM
mcfarmer mcfarmer is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
mcfarmer is starting off with a positive reputation.
I have tried a mechanical gage and still no psi thank you
Reply With Quote
  #4  
Old 02-19-2014, 09:39 PM
Bigpipes 35's Avatar
Bigpipes 35 Bigpipes 35 is offline
Postmaster
 
Join Date: Feb 2011
Location: forest lake minnesota
Posts: 2,907
Bigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant future
How did the cam phazers look. Did you see pieces of the timing chain guides or cam phazers in the pan..
__________________
Chris aka FTEMaB 3
2003 F250 fx4 cc short box. 5.4 , 4.30 gears, flowmaster 50 , spd Y pipe , eagle alloys , 285/70/17 nitto terra grapplers, SCT X3 tuned , warn manual hubs, 6.0 trans cooler mod
2006 Keystone sprinter copper canyon
2000 f150 4x4 work truck 4.6 AKA Martha
http://i1206.photobucket.com/albums/...es35/truck.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 02-21-2014, 11:13 AM
mcfarmer mcfarmer is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
mcfarmer is starting off with a positive reputation.
I found some small pieces from the adjuster in the pan, the cam phazers have been bad for a wile, the hydraulic adjuster seals were blown out, thought that might be the problem. can't find anything wrong with the oil pump and still put a new one in. what I can't get through my little pea brain is why do I have good oil pressure at start up and when it gets to 1500-1700 RPM drops to zero. seems like a cavatasion problem or the oil is dumping over somewhere this all started on a - 30 winter day but this is the first time in 90.000 miles and we get a lot of -30-40 days up here. thank you for your help M.C.

Last edited by mcfarmer; 02-21-2014 at 11:15 AM. Reason: missing word
Reply With Quote
  #6  
Old 02-21-2014, 05:32 PM
enriched&beyound enriched&beyound is offline
Elder User
 
Join Date: Aug 2008
Location: NE Iowa JD Country
Posts: 756
enriched&beyound is starting off with a positive reputation.
I'm inclined to think that there is debris that is continuing to get sucked up on the pick up screen of the oil pump. Shut it off & it settles down & doesn't become a problem until it runs long enough to draw it back onto the pick up screen. In short you need to pull the oil pan & clean it. Then check oil flow to the heads

Last edited by enriched&beyound; 02-21-2014 at 05:39 PM. Reason: more
Reply With Quote
  #7  
Old 02-22-2014, 01:46 PM
mcfarmer mcfarmer is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
mcfarmer is starting off with a positive reputation.
checking into that now, thank you and I'll let you know what we find. M.C.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-22-2014, 01:56 PM
mcfarmer mcfarmer is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 6
mcfarmer is starting off with a positive reputation.
God, I miss the days when you could climb under the hood, sit on the fender well, pull the head, lap the burnt valve and make your date that night. all with a pair of vice grips and a cold beer, I must be getin old thank you everybody for your help, I'll let you know how this turns out
Reply With Quote
  #9  
Old 02-22-2014, 11:07 PM
Bigpipes 35's Avatar
Bigpipes 35 Bigpipes 35 is offline
Postmaster
 
Join Date: Feb 2011
Location: forest lake minnesota
Posts: 2,907
Bigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant futureBigpipes 35 has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by enriched&beyound View Post
I'm inclined to think that there is debris that is continuing to get sucked up on the pick up screen of the oil pump. Shut it off & it settles down & doesn't become a problem until it runs long enough to draw it back onto the pick up screen. In short you need to pull the oil pan & clean it. Then check oil flow to the heads 4 6 lifter valve noise restricted oil to right side head cam and lifters - YouTube
That is my thought too, somewhere the ports are plugged up from the crap floating around in there, its kinda like when a gas tank is full of crap, it will run for a while until it sucks up the crap to the screen then quit but leave it sit for awhile and the stuff will settle to the bottom and it will start again until it happens again.
__________________
Chris aka FTEMaB 3
2003 F250 fx4 cc short box. 5.4 , 4.30 gears, flowmaster 50 , spd Y pipe , eagle alloys , 285/70/17 nitto terra grapplers, SCT X3 tuned , warn manual hubs, 6.0 trans cooler mod
2006 Keystone sprinter copper canyon
2000 f150 4x4 work truck 4.6 AKA Martha
http://i1206.photobucket.com/albums/...es35/truck.jpg
Reply With Quote
Old 02-22-2014, 11:07 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Performance, Engines & Troubleshooting > Modular V8 (4.6L, 5.4L)

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lubrication Oil Pressure too high question. Piolet 6.0L Power Stroke Diesel 3 07-19-2014 11:06 PM
High Oil Pressure and high water temp. snakedoc Ranger & B-Series 21 07-12-2013 09:42 PM
Low oil pressure 88f1504x4 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 9 02-23-2013 09:21 PM
Oil pressure for a 1994 f-150 insane96 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 12 02-17-2013 08:49 PM
New Engine, Low Oil Pressure during Cam Break in mikepedersen17 Small Block V8 (221, 260, 289, 5.0/302, 5.8/351W) 10 10-10-2012 09:43 PM



All times are GMT -5. The time now is 01:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup