06 Expy 4x4 issues - Ford Truck Enthusiasts Forums



Expedition & Navigator 1997 - 2002 and 2003 - 2006 Ford Expedition and Lincoln Navigator

06 Expy 4x4 issues

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-21-2014, 07:50 PM
chaostoday chaostoday is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 14
chaostoday is starting off with a positive reputation.
06 Expy 4x4 issues

I have a 06 Expy EB with 4x4 issues. I have no A4WD, 4x4 high or 4x4 low.
The 4x4 high light flashes every few mins while driving in A4WD or 4x4 high but the unit is not in 4WD. Tonight I was just spinning in the snow as the front was not engaged even though it was switched on.

I have an ABS light on due to a bad right rear speed sensor and wont have the part till next week. Is this related? Is it causing my 4WD not to work?

I also have a slipping OD in transmission and it pops in and out and rumbles at around 40MPH. Any thoughts? Would love to know a flush would fix but I'm thinking torque convertor or other trans issue. I'm very unhappy about that one. Have a feeling it's going to spell thousands.....

Please help
Reply With Quote
  #2  
Old 01-22-2014, 10:54 AM
alloro alloro is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2008
Location: 0,0,1
Posts: 12,135
alloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to behold
There are several things it could be, but the most likely is the rear speed sensor on the back of the transfer case.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-04-2015, 11:16 AM
Jesuslovesu2 Jesuslovesu2 is offline
New User
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 1
Jesuslovesu2 is starting off with a positive reputation.
I have a 2005 Navi and the 4wd 4hi or 4L will not work, it lights up but definitely does not engage. My 07 f150 makes a click when the switch is moved but the navi does not. we bought the Navi a week ago and had a tire sensor fault on the message center and abs light on but could not figure out the problem so I took the battery cables off for 10 minutes and it seems to have cleared the abs, tire sensor fault problem but 4wd will not engage. What did you do to fix yours and did it help?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-04-2015, 12:04 PM
alloro alloro is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2008
Location: 0,0,1
Posts: 12,135
alloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by Jesuslovesu2 View Post
I have a 2005 Navi and the 4wd 4hi or 4L will not work, it lights up but definitely does not engage. My 07 f150 makes a click when the switch is moved but the navi does not.
You will only hear a clunk noise when shifting between 4hi and 4low. If it does not make the noise then either there's a blown fuse or the shift motor on the back of the transfer case is not working.
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Expy 4X4 Actuator switch James Jacobs Expedition & Navigator 1 11-09-2015 10:57 AM
F250 4x4 Flashing Help wumunga 1999 to 2016 Super Duty 2 08-03-2014 08:12 AM
A4wd light flashing on 1998 Expy dakota23 Expedition & Navigator 11 11-19-2013 12:05 AM
Would you buy a 2000 Excursion V10 2wd with 235K miles for $3K a11m1ghty Excursion - King of SUVs 16 10-13-2010 06:27 PM
Flashing 4x4 dash light bocco Clutch, Transmission, Differential, Axle & Transfer Case 1 08-04-2005 12:48 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
4wd, abs, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:32 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.