Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Older, Classic & Antique Trucks > 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 1987 - 1996 Ford F-150, F-250, F-350 and larger pickups - including the 1997 heavy-duty F250/F350+ trucks

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-27-2013, 02:04 PM
larocksg larocksg is offline
New User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 11
larocksg is starting off with a positive reputation.
e4od torque converter problem?

hello, i recently bought a 95 f250 psd with a e40d. im not exactly a expert when it comes to transmissions, but it has 240000 miles and it seems like the trans is starting to go. what it does is in every gear except o/d it seems like it slips and then around 45-55 mph it will lockup hard (drop about 300-600 rpm). there is also a scraping/loud whirring noise like there's a bad bearing around the tc/flex plate on the trans. the noise gets progressively louder as the trans warms up with no noise at startup and lots at operating temperature. it makes the noise in every gear including park and neutral until the tc locks up in o/d. when in o/d with no noise if i let my foot off the gas going about 60 mph the rpms drop to a idle and the noise comes back. after about 5 seconds if i reapply gas the rpms go up to about 2000 then drop down to around 1500 with a jerk and the noise stops. during normal driving it shifts a little late and sometimes very hard. also under full throttle the noise stops after 1st gear and only comes back during shifts. when i changed the fluid there was only about 2 quarts and it smelled burnt. i topped it off and nothing changed. i also did a slip test and it only revs to 2000 rpm. when i first got the truck the o/d light was flashing but that went away in about a day of driving. im just wondering if my whole trans is toast or the converter just needs to be replaced or something else. any input is appreciated.
Reply With Quote
Old 11-27-2013, 02:04 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Older, Classic & Antique Trucks > 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tapping noise at high rpm bengineer 1968-2013 Full Size Vans 7 06-16-2013 06:00 AM
E4OD problems, again IDI Diesel Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 3 06-10-2013 08:56 PM
Sudden TC failure?? RGTFanatic Expedition & Navigator 3 04-17-2013 01:32 AM
2005 Escape Trans Problems, Looking for Advice sirvictory Escape & Escape Hybrid 0 12-09-2012 12:54 AM
'01 Expedition, torque converter or other tranny problem? lincolnboy73 Expedition & Navigator 13 08-17-2012 04:41 PM



All times are GMT -5. The time now is 09:29 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup