1997 expedition dies after starting - Ford Truck Enthusiasts Forums
 

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > Expedition & Navigator
Log In 


Expedition & Navigator 1997 - 2002 and 2003 - 2006 Ford Expedition and Lincoln Navigator

1997 expedition dies after starting

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-07-2013, 11:39 AM
jawsok jawsok is offline
New User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
jawsok is starting off with a positive reputation.
1997 expedition dies after starting

1997 expedition 4.6l 4wd starts and then dies almost immediately. Any ideas on where to start?
Reply With Quote
  #2  
Old 10-07-2013, 12:31 PM
timbersteel's Avatar
timbersteel timbersteel is online now
Postmaster
 
Join Date: Mar 2005
Location: Mexico, Missouri
Posts: 3,389
timbersteel has a good reputation on FTE.timbersteel has a good reputation on FTE.
Any tune-up performed? Sounds like weak fuel pressure.
Reply With Quote
  #3  
Old 10-07-2013, 12:40 PM
alloro alloro is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2008
Location: 0,0,1
Posts: 11,946
alloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to beholdalloro is a splendid one to behold
Once it starts, slightly press on the gas pedal to raise the idle. Does it still stall then, or only at idle?
__________________
To thank someone, click the balance scale icon
at the top right of the poster's message.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-07-2013, 01:37 PM
Icefan71 Icefan71 is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2005
Location: Central PA
Posts: 611
Icefan71 has a good reputation on FTE.Icefan71 has a good reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by alloro View Post
Once it starts, slightly press on the gas pedal to raise the idle. Does it still stall then, or only at idle?
I had the same problem. If I gave it gas it would stay running. If I let it idle it would die. I had a bad IAC, idle air control valve. I replaced it and that fixed the problem.
__________________
2000 F150 XLT 4x4 4.6 Automatic
2005 Saab 9-3 Linear
1972 Pontiac Lemans - ehh, I'm workin on it
Reply With Quote
  #5  
Old 10-07-2013, 08:01 PM
jawsok jawsok is offline
New User
 
Join Date: Oct 2013
Posts: 2
jawsok is starting off with a positive reputation.
It will run rough if I press on the gas pedal. I will check on everything everybody told me. Thanks on all comments. I will let you know in the next few days
Reply With Quote
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Junkyard parts richsoucie Expedition & Navigator 4 04-06-2015 03:51 PM
Taillights richsoucie Excursion - King of SUVs 8 03-25-2015 08:57 AM
Truck cuts out when spinning Epd444 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 17 12-21-2014 11:55 PM
1997 4 cyl Ranger died and won't start mskeen Ranger & B-Series 5 07-10-2014 10:43 AM
1997 expedition steering pump sensor replacement signal0 Expedition & Navigator 0 06-27-2014 07:44 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > Expedition & Navigator

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 12:58 AM.

 

Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup