Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 08-22-2013, 04:04 AM
Nickybear Nickybear is offline
New User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 3
Nickybear is starting off with a positive reputation.
08 Expedition transmission "jump"

I have an 08 Expedition Limited 4wd. Anytime I accelerate from a stop the tranny jumps into first and bounces forward. And the opposite as I'm approaching a stop, right before I reach a complete stop it jumps forward a little bit. I say a little bit to stress that its not pulling the truck forward as to be unsafe, but its a very hard bump. Other than that it runs and shifts fine. It seems to be getting worse.
I just had the dealerships $650 "tune up" done, not sure what all that entailed but it ran much better after having that service done. It did this transmission jump thing very slightly before I had the tune up. It's bad enough now that passengers notice and ask what it is.
I'm supposed to leave from Dallas TX driving to Northern Nevada for burning man. About a 30 hour drive each way. And much of it is hundreds of miles of desert with nothing around for a few hundred miles really don't wanna break down out there.
Also my gas mileage sucks. I get no better than 9 ever, used to get 12-13 hwy.
Any thoughts? There are no codes or warning lights up.
-Nick
Reply With Quote
  #2  
Old 08-24-2013, 11:49 AM
sandrat's Avatar
sandrat sandrat is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2002
Location: Back where I started...
Posts: 1,102
sandrat is gaining momentum as a positive member of FTE.
Can't remember for sure, but I think there is a reprogram available for the PCM to cure this problem.
__________________
1997 F150 Lariat.
1983 Mercury Capri, 5.0, SROD, not much...yet I've got all the parts, now I just have to put them on....
***NEW*** 1992 Ford Mustang LX,
Flat Rate Motto: "What does that pay?"
Reply With Quote
  #3  
Old 08-24-2013, 05:18 PM
montecarlo31 montecarlo31 is offline
Elder User
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 539
montecarlo31 is starting off with a positive reputation.
If I am not mistaken 08, maybe it was 07, had a TSB for removal of the trans and installation of a clutch pack to help prevent the rough shifting.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-24-2013, 05:56 PM
Nickybear Nickybear is offline
New User
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 3
Nickybear is starting off with a positive reputation.
Hmm

I've read a few other posts. It only happens after 15-20 minutes of driving. Which kinda leads me to think its not a programming issue. Guess ill just have to take it in :-/
Reply With Quote
  #5  
Old 08-24-2013, 07:22 PM
RI-Matt's Avatar
RI-Matt RI-Matt is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 370
RI-Matt is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by montecarlo31 View Post
If I am not mistaken 08, maybe it was 07, had a TSB for removal of the trans and installation of a clutch pack to help prevent the rough shifting.
Montecarlo31,
The clutch pack one was for the downshift "sqauwk" noise. TSB 09-6-1



Nickybear,
The one for the "bump stop" is TSB 08-22-7 this is a simple reflash of the TCM. Dealership will probably charge you whatever the 1 hr rate is.



Matt
Reply With Quote
Old 08-24-2013, 07:22 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'77 "Green Truck" Slow Build '77 Dent 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 25 09-23-2014 09:01 AM
5star vs superchips, superchip wins? rayofsi Computer Chips & Tuners 12 01-21-2014 09:55 PM
08 Exp. Ltd. Transmission jump Nickybear Expedition & Navigator 1 08-21-2013 02:19 PM
My new-to-me '58 F100 LWB nick5446 1957 - 1960 F100 & Larger F-Series Trucks 17 01-07-2013 01:29 PM
1976 F250 lack of Power Nevada Dan 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 4 10-03-2012 07:55 AM



All times are GMT -5. The time now is 01:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup