Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > 2011 & Newer Explorer
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2011 & Newer Explorer Discuss the all new redesigned Ford Explorer

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 05-16-2013, 12:28 PM
longjohndavid longjohndavid is offline
New User
 
Join Date: May 2013
Posts: 1
longjohndavid is starting off with a positive reputation.
2013 XLT Explorer Keyless entry issue

Hi folks,
Bought a new ford explorer last summer, 2013 XLT 4WD. Ever since I have had it there have been intermittent keyless entry issues with it. At times when I try to open the vehicle it won't unlock, if I press the button enough times it will usually eventually open, I mean like 20+ times not 2 or 3. Sometimes I cannot get it to open at all. I can open it via the keypad or just using the key to unlock the door. I notice that if I unlock the door, open the door so that I can see the dash power up I can then lock or unlock the door by the key fob no problems. I never have a problem locking the door after driving it, but if I let it sit without locking it and then try to lock it sometimes it won't lock. Most of the time keyless entry works fine, but it happens probably a couple times a week that it doesn't work.

Doesn't seem to be pattern, day, night, hot, cold, different locations. Both key fobs received with the vehicle, near the vehicle, further away, the issue just randomly shows up.

Been to the dealership 3 times now and they cannot find an issue and have not been able to fix this...and this is getting really annoying.

The dealership has seen videos I have take on my cellphone of the issue, but that does not help other than to confirm there is really an issue. They claim there have been no reports of similar issues and no service bulletins.


Wondering if anyone has any recommendations or advice?

The vehicle has been in for service a few times on mytouch issues as well. Overall, I am not very happy with this SUV and would love to get this resolved as it seems most of the issues I have had have now been fixed except for this keyless entry issue.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 05-17-2013, 08:32 AM
jdadamsjr's Avatar
jdadamsjr jdadamsjr is offline
Post Fiend
 
Join Date: Oct 2002
Location: DFW, US of A
Posts: 10,694
jdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputationjdadamsjr has a superb reputation
Sorry to hear of your issues - the wife's sport has had some mft snafu's but overall is a better vehicle than the 2011 Audi we traded in on the ExSport...

Have you tried another dealer ?!?

That would be my first suggestion (along with documenting EVERYTHING just in case)

while this is not a major issue, if you've given them enough tries at fixing it, notified the mfg with a certified letter, and given them a chance to fix it, you have a lemon law case.
__________________
People are much more opposed to fur than leather because it's much easier to harass rich women than motorcycle gangs.
13 F350 Platinum 6.7 CCSB being chased by 14 Redwood 38GK 5er,
13 Explorer Sport 3.5 Twin Turbo 365 hp Ecoboost.
all gone:12 MVP Destiny 355RE 5er,12 F250 6.7 CCSB Grey Metallic Lariat w/ Ultimate Pkg,05 Ex 4x4 6L,03 Ex 4x4 6L,02 Ex 4x2 7.3L
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 05-25-2013, 08:55 PM
vloney vloney is offline
Postmaster
 
Join Date: Feb 2006
Location: waynesville, mo.
Posts: 2,987
vloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud ofvloney has much to be proud of
Possible causes in red, be aware of green circle

Click the image to open in full size.
__________________
ase master tech--fmc senior master tech 92 4x4 ranger 4.0
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05-30-2013, 10:55 AM
03redstx 03redstx is offline
Senior User
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 394
03redstx is starting off with a positive reputation.
same issue with my girlfriends 13 exploder....never does it when u bring it in tho
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06-15-2013, 06:03 PM
onug's Avatar
onug onug is offline
Elder User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 696
onug is gaining momentum as a positive member of FTE.
I have the same problem, mine is the 7-8 key. It sometimes work, other times doesn't. I told the dealership about it and they ordered a replacement. I'll have it replaced as soon as I can find some time to leave it there for a day.
__________________
2013 Explorer XLT: 3.5ltr, AWD, 20" rims
Sold: 2010 F-350 Lariat V10
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 02-11-2014, 08:48 AM
TalleyHo TalleyHo is offline
New User
 
Join Date: Feb 2014
Posts: 1
TalleyHo is starting off with a positive reputation.
I have similar problems. I too have tried to find a rhyme or reason for why it won't work.

I have been standing beside the vehicle on many occasions, and get no response. On other days, I can start from inside the office. There doesn't seem to be any correlation to temp, humidity, time of day, or any other factor that I can measure to reproduce the issue.

The only thing I have noticed on the rare occasion is that if I rotate the key 180-deg from where it wasn't working, it then works. I'm wondering if the battery has issues maintaining contact given the nature of its mount. I'm going to follow thru with this thinking and see if giving it a nudge will wake it up. If so, I might add some padding to the key to make sure the battery stays tight.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-14-2014, 09:11 PM
FireMe FireMe is offline
Elder User
 
Join Date: Nov 2008
Location: Northfield, MI
Posts: 666
FireMe has a very good reputation on FTE.FireMe has a very good reputation on FTE.FireMe has a very good reputation on FTE.FireMe has a very good reputation on FTE.
If anyone is having problems with an inoperative IKT system (key/transmitter combo) and your vehicle was built on 9/1/2011 through 12/1/2012, then there is an updated gasket available for the transmitter that helps the battery maintain pressure on the internal contacts. The TSB is 13-08-07 and the part number is DC3Z-15K601-AA. You will need one part for each of your keys. The gasket is easy to replace. Just follow the battery replacement instructions in the owner's manual.









Reply With Quote
Old 02-14-2014, 09:11 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > 2011 & Newer Explorer

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Keyless entry won't go into programming mode AllaboutMPG Electrical Systems/Wiring 7 07-21-2014 07:43 PM
Power locks and keyless entry 2004f250superduty Super Duty & Heavy Duty 0 11-04-2013 09:56 AM
Early 99 keyless entry "sleep" mode bryanj Super Duty & Heavy Duty 1 02-21-2013 01:12 PM
keys won't unlock doors and tailgate cardone Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 6 02-05-2013 02:58 PM
2003 Ford Expedition Lock Issues Kbeyer21 Expedition & Navigator 2 11-07-2012 01:20 PM



All times are GMT -5. The time now is 01:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup