Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Regional Chapters > International Region > Australia Chapter
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Australia Chapter Join Chapter , Leader: ChunderDownUnder

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 01-23-2013, 03:39 AM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
HPOP Second Leak Failure

Well, It seems that the leak is back under my HPOP again. Frustrating to say the least considering the issues I had with removing and reinstalling it last time.

I cleaned the oil up and ran the truck for about 5mins idling. Looking down into the valley at the 5min mark there was a small trickle from under the bottom of the HPOP, right next to the IPR. I put a telescopic small mirror down there to look but cannot see anything as it is to far down. One thing I did notice is that when I rubbed the mirror under the IPR I got fresh oil on it.

I put a new IPR in the HPOP when I put the o ring kit through it. Could it be leaking? Has anyone heard of this happening. I am extremely frustrated at the moment with this truck!!!! Any advice on what to do next would be handy.

I just hope it is not leaking from the seal between the HPOP and front enging cover, as I am not keen to remove the HPOP again, especially if I don't have to. Thoughts
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 01-28-2013, 04:21 PM
ChunderDownUnder's Avatar
ChunderDownUnder ChunderDownUnder is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Man Cave
Posts: 2,034
ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.
I would suspect the oring on the ipr. The main hpop gasket sits below the ipr I cant see the oil traveling up. I tacked a 17mm deep socket onto 1and1/8th socket to get the ipr out in truck.
__________________
Brian
03 F250 XLT LB . Full Engine build with all the goodies.
- cant wait until my motor blows so I can blame someone else -
join the Australian Chapter here-Join Chapter
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 01-31-2013, 04:35 AM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
Brian,

Changed out the IPR 3 times and still leaking. On closer inspection the last time I noticed the slightest amount of oil under the HPOP line fitting to the passengers side head. Took the new lines off and sure enough the fitting was loose. Tried to tighten it up but it just squashed the o ring out and destroyed it.

Removed it and put a new o ring on and re installed it, without locktite as I couldn't wait that long to clean it up. The other line fitting is supertightand not leaking. Unusual one took and the other didn't, and I did both of them with the complete kit through the HPOP.

Checked it again today and it is still leaking from that fitting. Alot slower but still leaking. It looks as though the o ring has been squashed out again, as i can see the faintest hint of it. Weird as it wasn't like that when I replaced it the second time. Looks line I will be doing it a third and see what happens.

Funny how I followed the instructions and it worked for one and not the other, and still will not work.

I will try a new o ring this weekend and see if that works.
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 01-31-2013, 04:42 AM
SSSimon SSSimon is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Canberra Australia
Posts: 1,069
SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.
Good luck with that Wallsy, at least you know exactly where the leak is now.
__________________
MODS: Hutch,ICboots,plenum inserts,IH uppies,G2WW,HPx,AIH delete,EBPV delete,hi flow outlet,CCV mod,OCR,Zoodad,6637,4" TB exhaust,JW VB,coolant filter,FRx,'05 HD lights with switch bypass relays,B20 ready fuel system(3 filters).Stratos truck seats,rear head rests,LED running lights, 285-75-16s. Gauges:EGTx2,Boost,Trans temp,Fuel pressure,Eng oil temp, Coolant temp, Edge CS, PHP tuner
NOT done: big oil, big brakes, big turbo. Next Mods? None - I'm done!
Australia: where Mechanics use spanners & Plumbers use wrenches
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 01-31-2013, 04:46 AM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
Going for 3rd time lucky, hopefully!!!
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 01-31-2013, 07:19 PM
ChunderDownUnder's Avatar
ChunderDownUnder ChunderDownUnder is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Man Cave
Posts: 2,034
ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.
At least u r not pulling the HPOP again. You will get it sorted bro.
Shouldnt have to do em up tight. thats why the oring is there.
__________________
Brian
03 F250 XLT LB . Full Engine build with all the goodies.
- cant wait until my motor blows so I can blame someone else -
join the Australian Chapter here-Join Chapter
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 02-01-2013, 06:04 PM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
Brian,

I have pulled the fitting again. Put a new o ring on it. Problem is, it looks as thouht the fitting is to small. When the fitting is snugged up against the HPOP Click the image to open in full size.the o ring is still visiable. Photos attached.

Do you have a spare fitting lying around, or does anyone, I can grab off you and try to see if it fixes the problem. I have emailed Clay as well to see what he thinks. Definately an issue there.
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 02-02-2013, 05:02 PM
ChunderDownUnder's Avatar
ChunderDownUnder ChunderDownUnder is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Man Cave
Posts: 2,034
ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.
bro - I have a spare everything. Will hunt up my spare HPOP and let ya know
Yep. got it. You need a oring ??
One thing. Check the fitting on ya head. Maybe they have em around the wrong way
__________________
Brian
03 F250 XLT LB . Full Engine build with all the goodies.
- cant wait until my motor blows so I can blame someone else -
join the Australian Chapter here-Join Chapter
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 02-02-2013, 06:27 PM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
Brian,
I have used up all my o rings now. It is definately the wrong fitting. The o ring has nothing to seat against. That is why it is blowing. As soon as you put the new o ring in and the truck is idling it is ok. The minute you put pressure on it by driving it, it leaks straight away. If you have a spare one that would be awsome. I have checked the one in the head, and it seems to be one of the smaller stc fittings. The previous owner has really stuffed this up. Who knows what happened to the original fitting? The ones on the heads are smaller and not leaking. He must have lost a fitting when he had it out and replaced it with the wrong one, id say. So yes to a correct fitting and yes to a o ring if you have one spare mate.
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 02-03-2013, 01:20 AM
ChunderDownUnder's Avatar
ChunderDownUnder ChunderDownUnder is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Man Cave
Posts: 2,034
ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.
nps mate. PM your addy and I will ship her 2morrow. I have left the original oring on it (which is OK) and I will throw in a new one.
__________________
Brian
03 F250 XLT LB . Full Engine build with all the goodies.
- cant wait until my motor blows so I can blame someone else -
join the Australian Chapter here-Join Chapter
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 03-02-2013, 04:38 AM
wallsy's Avatar
wallsy wallsy is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2012
Posts: 135
wallsy is starting off with a positive reputation.
Well, I can just about close out this thread. I fitted Brians un used 17' HPOP in place of mine. A big thanks to Brian for letting me grab it off you. I wanted and got two new HPOP line fittings and a reseal kit and put it through Brian's 17' HPOP. Fitted it up last night. Started it this morning as I finished late and didn't want to get the kids up with the noise. Very very very hard to start. Finally did and ran like crap, to be expected. After a while it ran fine. Started it later today and again very very hard to start. Pulled the FRX and the spring was not centred, must have got lazy late on friday night. Fixed that and it is starting a heap better. A little longer than I like but it will improve as I run the truck more and more.

So far, but it is only early days and too wet up here to clean the engine, but there seem to be no oil leaks, TOUCH WOOD. I will monitor it over the coming days.

There was and still is something majorly wrong with the 15' pump I pulled out. The fitting out of Brians 17' pump would not seal in it and even the brand new fittings Clay send me still would not seal and cover the o ring. Weird. Looks as though it has been manufacture wrong from day dot, due to no fitting being able to cover the o ring. Unexplainable!!!
__________________
99 F350 SD XLT LB 7.3L, 16 x 10 Eagle Alloys, 35" Dick Cepek Tyres, 4" Lift, Dual Front Tower Shocks, Dual Front Steering Damper, Intank Filter Mod, 4" Dual Exhaust, CCV, AIH, FRX, HPX, Banks Ram Air Intake, OCR, EBPV Delete, AFE Blade Runner Manifold, CAC Boots, Plenum Reo Inserts, Garrett Intake, Garrett 38R, Garrett Hiflow Outlet, Banks, Intercooler, Towmaster Transcooler,BD Trans Sump, JWVB, DP F6 Chip.
Truck Still Under Construction, and by the look of things, it always will be!!
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 03-02-2013, 05:11 AM
SSSimon SSSimon is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Canberra Australia
Posts: 1,069
SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.SSSimon has a very good reputation on FTE.
Wallsy, glad to hear that you've finally found the problem. Could the HPOP in your truck have had a striped thread with a heli-coil type repair & therefore no proper seat for the o-ring?
The PO has certainly hand-passed on some problems!
__________________
MODS: Hutch,ICboots,plenum inserts,IH uppies,G2WW,HPx,AIH delete,EBPV delete,hi flow outlet,CCV mod,OCR,Zoodad,6637,4" TB exhaust,JW VB,coolant filter,FRx,'05 HD lights with switch bypass relays,B20 ready fuel system(3 filters).Stratos truck seats,rear head rests,LED running lights, 285-75-16s. Gauges:EGTx2,Boost,Trans temp,Fuel pressure,Eng oil temp, Coolant temp, Edge CS, PHP tuner
NOT done: big oil, big brakes, big turbo. Next Mods? None - I'm done!
Australia: where Mechanics use spanners & Plumbers use wrenches
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 03-02-2013, 04:48 PM
ChunderDownUnder's Avatar
ChunderDownUnder ChunderDownUnder is offline
Posting Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: Man Cave
Posts: 2,034
ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.ChunderDownUnder has a great reputation on FTE.
It will run and start hard for a while until you bleed the air out. Need to get some miles on it and a few WOT runs.
__________________
Brian
03 F250 XLT LB . Full Engine build with all the goodies.
- cant wait until my motor blows so I can blame someone else -
join the Australian Chapter here-Join Chapter
Reply With Quote
Old 03-02-2013, 04:48 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Regional Chapters > International Region > Australia Chapter

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Question - looking for suggestions - 97 7.3 no start possible HPOP? Rob Carpent 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 2 05-27-2014 11:11 PM
Found a blown o-ring on top of hpop? Rhager Super Duty & Heavy Duty 1 05-08-2013 09:15 AM
Fixed some leaks in vally, may have created another one LSO1123 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 4 03-25-2013 06:54 AM
No Start - When Hot OldWoodsDiesel 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 14 03-11-2013 07:19 AM
Metal shavings on IPR screen? Piolet 6.0L Power Stroke Diesel 0 02-20-2013 08:57 PM



All times are GMT -5. The time now is 09:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup