Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Super Duty & Heavy Duty 1999 to current Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-09-2012, 07:11 PM
DonKid DonKid is offline
Freshman User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 32
DonKid is starting off with a positive reputation.
88 F350, 460,, wont run right/start

1988 F350 460,, start/runs good for a short period of time, then misses/back fires,, wont start problem.fficeffice" />>>
Hey guys hope you can help and thanks in advance for any help..>>
History of problem.>>
Was running great until I stopped at a light and noticed and clear miss and the tack jumping while at an idle. As soon as I picked up the RPM’s pass 1200 the miss disappeared and the Tach stops jumping. Over the next 3 or 4 stops (within 3 minutes time) the engine repeated the same situation at each stop but got worse as far as the miss until it was back firing and finally died completely and wouldn’t start. The ford then sat for a few hours and was towed home. Then the engine started up and ran great for 15 seconds and then the same situation took place as before. I could start it but it would miss badly and the tach was jumping. It continued in this manner until it started to back fire and died. Next morning (air temp 50’s) it fired right up and ran smoothly for 10 seconds before the miss and then the back fire started. This morning, with the air temp of 40, it fired up and idled great for 10 minutes before missing and then back firing until dead. I know the air temp shouldn’t seem to make a difference but it does.. Something seem to get warmed up and cause the ford to miss and back fire. >>
I have discovered.. >>
While the key is on the check engine light is on, while cranking the check engine light goes out but comes back on periodically as the engine cranks. Sometimes brightly and other times dim.. >>
I have power to both side of the coil while the key is on and while the engine is cranked. Yet I only get spark from the coil once per revolution of the rotor (fires only on #4 when it won’t start). >>
Both wires to a fuel injector have power while the key is on,, when the engine is cranking both wire produce a flash of the test light. But one of the two wires of an injector flashes the tester very regularly, the other wire flashes tester very sporadically. >>
Code reader checks everything OK.>>
Could low fuel pressure cause my electronic ignition system to shut down?? I ask this because last summer I had a fuel relay go out so it wouldn’t pump fuel to the fuel rail but I had all the spark to the plugs I could use. I was 90 miles from home but able to get home by running a hot wire to the high pressure fuel pump on the frame. What fuel line pressure should I have with the key in the on position? What pressure with the engine idling? >>
>>
>>
To this point I have replaced.. >>
Ignition module on distributor, coil, plug wires, distributor cap and rotor. Distributor is less than 2 years old. But a remanufactured>>
Again, thanks in advance for any suggestions on what/where to check next.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2012, 08:30 PM
DonKid DonKid is offline
Freshman User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 32
DonKid is starting off with a positive reputation.
Sorry for putting this on the later model board mods. Please delete this thread because I have repost to the 1987 - 96 board.. Thanks!!!

Last edited by DonKid; 11-10-2012 at 12:36 AM. Reason: posted in wrong forum
Reply With Quote
Old 11-09-2012, 08:30 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
4x4 not engaging - 2000 F350 7.3 (Manual Hub) TowsonX Super Duty & Heavy Duty 5 01-11-2014 10:25 PM
Custom Gauges PA F250 1973 - 1979 F-100 & Larger F-Series Trucks 17 08-28-2013 06:35 AM
Need help ASAP. cbr600rx7 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 42 12-29-2012 06:25 PM
88 F350, 460,, wont run right/start DonKid 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 14 11-14-2012 07:51 AM
FYI: Power Loss After you have checked the standard causes. Navistar Diesel 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 4 07-28-2012 07:03 AM



All times are GMT -5. The time now is 02:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup