Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 1997 - 2003 F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1997 - 2003 F150 1997-2003 F150, 1997-1999 F250LD, 7700 & 2004 F150 Heritage SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-21-2012, 08:03 AM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
2002 F150 Noise on start up

I have a 2002 crewcab with a 5.4L with 160K and it has started to make a noise on start up only. The noise lasts for less than a second and is then quite and it runs perfect. I use Valvoline Max-Life 5W20 oil and a Motorcraft filter. Sounds like a lifter tap until the oil get to the top of the engine?? Sounds like rattle maybe. Only happens at startup, or after it sits for a while. I know these have issues with the spark plugs its not that as I have recently changed them and the issue is the same..

Any help would be appreciated!!

Thanks!!
Reply With Quote
  #2  
Old 10-21-2012, 08:34 AM
rsylvstr rsylvstr is offline
Postmaster
 
Join Date: Dec 2006
Location: Central NY
Posts: 2,723
rsylvstr has a very good reputation on FTE.rsylvstr has a very good reputation on FTE.rsylvstr has a very good reputation on FTE.rsylvstr has a very good reputation on FTE.
when did it start doing this?
after you had any maintenance performaned?
Mine has done this since I've owned it and she has 122k on the clock.
__________________
Master Chief, HMCM(FMF/AW)
JOIN US http://www.nyfirearms.com/forums/ind...eferrerid=1780
The best battlefield medicine is fire superiority
2001 SCrew Lariat 4x4 5.4L 4R70W 3.55 's LS
Conti eco tires, K&N Series 77 CAI
Reply With Quote
  #3  
Old 10-21-2012, 11:43 AM
LxMan1's Avatar
LxMan1 LxMan1 is offline
Moderator
 
Join Date: Dec 2001
Location: Louisville,Ky.
Posts: 22,247
LxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant futureLxMan1 has a brilliant future
Small exhaust leak at the manifold/head? Common on these truck as the studs tend to break.
__________________
Jimmy- FTE Moderator

88 5.0 LX Mustang
63 F100 351W/C6

Reply With Quote
  #4  
Old 10-21-2012, 01:24 PM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
It started it earlier this year. No maintenance done when it started. It does not sound like an exhaust leak..

Darrell
Reply With Quote
  #5  
Old 10-21-2012, 01:24 PM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
Does not sound like an exhaust leak to me.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-21-2012, 08:10 PM
steve(ill)'s Avatar
steve(ill) steve(ill) is offline
Post Fiend
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 6,213
steve(ill) has a good reputation on FTE.steve(ill) has a good reputation on FTE.steve(ill) has a good reputation on FTE.
change the oil filter. Motorcraft is suppose to have an antidrain back valve to hold oil in the system for startup. If valve fails, it takes 1-2 seconds to refill the sytem. Try that first.
__________________
2002 SuperCrew 4 x 4 5.4 XLT -115K miles -NEW
2010 EDGE FWD - V6 ----------40,000 miles
2002 Explorer 4 x 4 4.0 XLT --- 162,000 miles
2001 SuperCrew 4 x 4 5.4 XLT -235K miles -GONE
Reply With Quote
  #7  
Old 10-21-2012, 09:07 PM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
I have changed the oil and filter since it started and it's still the same. The more I read it sounds like the "normal" piston slap that shows up in the 5.4L

Thanks!
Reply With Quote
  #8  
Old 10-21-2012, 10:00 PM
72Highboy4x4's Avatar
72Highboy4x4 72Highboy4x4 is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Antelope, California
Posts: 169
72Highboy4x4 is starting off with a positive reputation.
http://www.facebook.com/brady.revenig
Mine does that too, sounds like when you first start up the engine after an oil change, that clacking before the oil gets to the whole engine..
__________________
2001 F250 4x4 CrewCab 7.3D 104K Miles - Traded In
2004 F150 4x4 FX4 SuperCrew 101K Miles - Totaled
1972 F250 4x4 RegCab Highboy 135K Miles
1998 F150 4x4 ExtCab Lariat 112K Miles - Traded In
2010 F150 4x4 SuperCrew Lariat 94K Miles
----------------------------------
Reply With Quote
  #9  
Old 10-24-2012, 05:59 AM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
How long has yours made the sound?

Thanks!
Reply With Quote
  #10  
Old 10-24-2012, 05:02 PM
QuarryTruck's Avatar
QuarryTruck QuarryTruck is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2012
Location: Nowhereville
Posts: 122
QuarryTruck is starting off with a positive reputation.
Mine does this and I also did not think it was a exhaust leak. BUT when I was told the same thing from a buddy who works at Ford I had to check and yup that's the tic tic tic I hear for like 20 or less seconds
__________________
2000 F150 4.6 4x4 8 foot bed all stock ( Work ) 249,107 miles
1986 Mustang 5.0 5speed lots of goodies ( Play ) 125,826

Jim
Reply With Quote
  #11  
Old 10-25-2012, 07:02 AM
dragginwagon's Avatar
dragginwagon dragginwagon is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2007
Location: mid tn
Posts: 106
dragginwagon is starting off with a positive reputation.
my 03 5.4 has this exact same "problem" its less than 2-3 seconds and then all is well. my truck has 65k on it and doesnt do it every start up either.
from what ive read it seems pretty normal. anyone else?
__________________
....deaf and dumb and blind and born to follow....OPIATE
Reply With Quote
  #12  
Old 10-25-2012, 08:33 AM
pudwick pudwick is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 6
pudwick is starting off with a positive reputation.
Sounds like it's "normal" for the 5.4L. I have tried all different oil filters and oil and it does not help. Guess it's nothing to worry about??
Reply With Quote
  #13  
Old 10-25-2012, 02:29 PM
72Highboy4x4's Avatar
72Highboy4x4 72Highboy4x4 is offline
Senior User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Antelope, California
Posts: 169
72Highboy4x4 is starting off with a positive reputation.
http://www.facebook.com/brady.revenig
I just bought mine, but it sounds like they all do it to some extent. Running an engine for 1-3 seconds dry really wont hurt anything because the oil that does stick to those parts will lube it until the oil pump can get everything going. And, btw, these trucks are OHV which means no lifters and no pushrods.
__________________
2001 F250 4x4 CrewCab 7.3D 104K Miles - Traded In
2004 F150 4x4 FX4 SuperCrew 101K Miles - Totaled
1972 F250 4x4 RegCab Highboy 135K Miles
1998 F150 4x4 ExtCab Lariat 112K Miles - Traded In
2010 F150 4x4 SuperCrew Lariat 94K Miles
----------------------------------
Reply With Quote
  #14  
Old 10-27-2012, 01:23 PM
AlaskanEx's Avatar
AlaskanEx AlaskanEx is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2009
Location: Anchorage Alaska
Posts: 9,334
AlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputationAlaskanEx has a superb reputation
my '98 5.4 has always done this since i bought it with 63k..now have 86k and no change. i have tried different weights of oil no change. i always use motorcraft filters.

i have decided its just normal and dont worry about it. i remote start the truck before going anywhere so i dont have to listen to it anymore either haha
__________________
Russ-
2011 F-150 Limited #3679 6.2 V8 4x4, Retrax bed cover, Husky mud flaps and wheel liners, HIDs, 35% tint
2002 Excursion Limited V10 4x4, 2.5/2" lift, HIDs,LEDs,20" DC wheels
1998 Expedition XLT 5.4 4x4,HIDs,16x8 ultra wheels,LEDs, HIDs
1991 F-250 lairat 4x4 5.0, 7'6" BOSS snow plow, Back Rack, Strobes, Work lights
Reply With Quote
  #15  
Old 10-27-2012, 10:10 PM
pommesdeux's Avatar
pommesdeux pommesdeux is offline
New User
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 9
pommesdeux is starting off with a positive reputation.
Unhappy Oh that noise

Started to hear it occasionally on start up couple years ago, rattle almost a ping. Back in May it started to get worse finally becoming a full fledged KNOCK in August. Pulled the oil pan and discovered #7 & #8 Rod Bearings Burnt and Worn from Oil Starvation (208,000km.).

$ 2500.00 Later I now have a 5.4 with 96K on it and a years warranty on Engine and Labor. Happy to discover the New 5.4 just did 21 MPG Imperial 17+MPG US on a Tank with Town Highway Driving. Now if I can keep the Rocker Panels and Pan Rails from Rusting Out. Added Bonus was when I left it at the Dealer for new Tank Straps the Tank Began to Leak, got a new Tank from Ford. Not so great is now the AC Compressor Bearing is shot......Can't wait to see what November has waiting.
Reply With Quote
Old 10-27-2012, 10:10 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 1997 - 2003 F150

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
3.5 EcoBoost Timing Chain Noise klasher EcoBoost (all engine sizes) 5 07-02-2014 04:40 AM
rattle noise from engine on start up Dr. Dirt 1997 - 2003 F150 3 06-29-2014 09:40 PM
squealing sound from right front 2002f25028904 Modular V10 (6.8l) 6 01-02-2014 07:58 AM
2002 Mountaineer V8 AWD Clunk noise when slowing UFtroll Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 3 03-08-2012 11:21 PM
2002 Explorer Pete Johnson Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 4 08-21-2004 09:10 PM



All times are GMT -5. The time now is 04:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup