Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2004 - 2008 F150
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2004 - 2008 F150 2004, 2005, 2006, 2007 and 2008 Ford F150's with 5.4 V8, 4.6 V8 or 4.2 V6 engine
SPONSORED BY:
Click HereAdvertisement

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-07-2012, 05:31 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
Knocking/shaking idle

So after a decent drive when I get to a redlight/stopsign/etc the truck will idle rough and shake but giving it a little bit of gas (1k RPM) seems to smooth it out however it doesn't throw any codes or the CEL. The truck is a 2008 F150 with the 5.4 and 90k miles.

I've searched quite a bit on this issue and I can't seem to find any real fixes other than swap parts out until something works and I've heard everything from filters to cam phasers or low oil pressure (I will be taking it to the mechanic to check the oil pressure)

so far I've:
Replaced the air and fuel filters
Changed the oil and oil filter (synthetic and oem filter)
cleaned the MAF and cleaned the throttle body

also is the 2008 equipped with an IAC Valve because I've read that it wasn't and I can't seem to find the IAC if it is.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-08-2012, 08:36 AM
Coskid Coskid is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2010
Location: Henrico, VA
Posts: 3,739
Coskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to behold
Mine did this last week and for a few days and then a few days later when I hit 45mph or higher it starting shaking really bad and did throw a CEL. It turned out to be a misfire for me which was a result of a bad COP. At about 90k I had to change my plugs from misfires and the truck now has 97k on it so it was fairly easy to track it down. I would start with your plugs the 100k mark is not always correct it all depends on how you use the truck. I started having problems at about 82k with misfires and it got worse until I finally changed it but it never threw a code so I was not sure what the cause was.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-08-2012, 11:20 AM
critterf1's Avatar
critterf1 critterf1 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Feb 2010
Location: Newport, N.C.
Posts: 1,978
critterf1 has a good reputation on FTE.critterf1 has a good reputation on FTE.critterf1 has a good reputation on FTE.
Need a scanner that will read live data, it'll show you what cylinder(s) are having problems.
__________________
Speed is a question of money. How fast "CAN" you go?
Reply With Quote
  #4  
Old 09-08-2012, 12:07 PM
mikeo0o0o0's Avatar
mikeo0o0o0 mikeo0o0o0 is online now
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2009
Location: Davenport, Fl
Posts: 9,874
mikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to beholdmikeo0o0o0 is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by charz View Post
also is the 2008 equipped with an IAC Valve because I've read that it wasn't and I can't seem to find the IAC if it is.
No, the '08 is equipped with electronic throttle. A motor built into the throttle body controls the position of the throttle plate. It's controlled by the ECM. The accelerator has no mechanical connection to the throttle body.
Reply With Quote
  #5  
Old 09-08-2012, 01:32 PM
Coskid Coskid is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2010
Location: Henrico, VA
Posts: 3,739
Coskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by critterf1 View Post
Need a scanner that will read live data, it'll show you what cylinder(s) are having problems.

Good point I did not mention that. When my plugs were replaced they did a live data read out to show that I was having misfires on 3, 7, and 8 cylinders even with no codes being thrown. 8 needed a new COP at that moment while 3 was what I replaced last week. I guess 7 may go here soon on me but I can wait until it happens.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-08-2012, 11:35 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Coskid View Post
Mine did this last week and for a few days and then a few days later when I hit 45mph or higher it starting shaking really bad and did throw a CEL. It turned out to be a misfire for me which was a result of a bad COP. At about 90k I had to change my plugs from misfires and the truck now has 97k on it so it was fairly easy to track it down. I would start with your plugs the 100k mark is not always correct it all depends on how you use the truck. I started having problems at about 82k with misfires and it got worse until I finally changed it but it never threw a code so I was not sure what the cause was.
This is a more or less just when I slow down off of a highway and end up at a stop light the thing shakes like hell but on the road I've noticed next to nothing shaking wise.
Quote:
Originally Posted by critterf1 View Post
Need a scanner that will read live data, it'll show you what cylinder(s) are having problems.
I'll probably borrow one this week and testto find out
Quote:
Originally Posted by mikeo0o0o0 View Post
No, the '08 is equipped with electronic throttle. A motor built into the throttle body controls the position of the throttle plate. It's controlled by the ECM. The accelerator has no mechanical connection to the throttle body.
thank you, I feel slightly less stupid not being able to find it after digging around for it an hour
Reply With Quote
  #7  
Old 09-09-2012, 08:43 PM
Coskid Coskid is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2010
Location: Henrico, VA
Posts: 3,739
Coskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by charz View Post
This is a more or less just when I slow down off of a highway and end up at a stop light the thing shakes like hell but on the road I've noticed next to nothing shaking wise.

Mine started out the same way but the live data read out will tell you whats going.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-13-2012, 07:27 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Coskid View Post
Mine started out the same way but the live data read out will tell you whats going.
the issue seemed to have went away for a few days until today it was doing it at a toll booth, I tried scanning it but when I rented the scanner I wasn't able to induce the problem .

I have spark plugs and the throttle body gasket in the mail so hopefully next week I'll do a total TB rehab and then change plugs(borrowed a lisle tool). For now I'm going to run some injector cleaner through it to help loosen up the plugs and it couldn't hurt.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-14-2012, 07:11 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
ok well the poopoo has made contact with the fan...

This morning I went to leave for work and the truck was missing I put it in gear and it stalled out halfway out of my driveway I restarted it and it was really missing with the CEL on so I shut it off put it in neutral and pushed it back and crammed my tools into another car.

when I got home I let it idle so I can listen to it and it smoothed out but I still have a CEL tomorrow I'm going to pick up a scanner and a few coils and see if I can get the extractor off a buddy because my plugs came in.

I will be updating as I go because this is a very common problem it seems (3 threads about it on the front page) so I will keep everyone updated with a solution
Reply With Quote
  #10  
Old 09-14-2012, 09:07 PM
Coskid Coskid is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2010
Location: Henrico, VA
Posts: 3,739
Coskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to beholdCoskid is a splendid one to behold
Sounds good man I hope all goes well for you. If you run into a problem hit us up on weekends you can usually get a quick response.
Reply With Quote
  #11  
Old 09-14-2012, 09:28 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Coskid View Post
Sounds good man I hope all goes well for you. If you run into a problem hit us up on weekends you can usually get a quick response.
Generally I know what I'm doing I just want to resolve this kink and get everything running smoothly you know and if I can help a few people with the same issue why not

I figured this morning the cam phaser went but can this even happen on the Post November of 07 trucks and the issues seemed to have resolved but I won't have any clue until I scan it tomorrow
Reply With Quote
  #12  
Old 09-15-2012, 06:46 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
I scanned it
codes
P0012 bank 2 vct
P0300 random misfire
P0302 cylinder 2 misfire
P0303 cylinder 3 misfire
P0304 cylinder 4 misfire
P2196 O2 sensor rich
Pending
P0010 vct connection

well now I'm stumped I can only think that the O2 sensor is bad

Update
I moved around and cleaned the coils and reset the ecu
started it up and it runs ok but still kinda off and I rescanned it and got the following pending codes
P0012
P0351
P2198

I did find one problem the connector for the coil was broken on one cylinder
Reply With Quote
  #13  
Old 09-16-2012, 03:30 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
so after doing a bit more work the truck is now driveable and sounds good but I still have a cel

down to two codes
P0340
P2198

how screwed am I?
Reply With Quote
  #14  
Old 09-20-2012, 02:52 PM
1saxman's Avatar
1saxman 1saxman is offline
Elder User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 521
1saxman is starting off with a positive reputation.
I wonder if a dirty/contaminated fuel system/injectors might have something to do with it?
__________________
2007 F-150 V6 5-Speed Manual
Reply With Quote
  #15  
Old 09-20-2012, 08:29 PM
charz charz is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 48
charz is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by 1saxman View Post
I wonder if a dirty/contaminated fuel system/injectors might have something to do with it?
right now it's at the 3rd mechanic so I'm going to find out tomorrow what the verdict is, I personally believe it's a bad chain tensioner and my timing is off a tooth because I hope it's not a phaser
Reply With Quote
Old 09-20-2012, 08:29 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2004 - 2008 F150

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
6.4 oil can light (low oil pressure light) OH6.4MAN 6.4L Power Stroke Diesel 1 12-20-2013 09:26 PM
V10 missing & running very badly, sucking sound (not just my wallet) contento Modular V10 (6.8l) 27 11-07-2013 10:35 PM
1993 f-150 3.51 5.8L Running a bit rough and Replace PCV Valve? madeinusa 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 6 05-13-2013 05:58 PM
Setting idle 96' 351 Fordman96 1978 - 1996 Big Bronco 10 04-22-2013 03:23 PM
'04 Ranger heater won't warm up while idling... Furyus1 Ranger & B-Series 18 01-04-2013 06:38 PM



All times are GMT -5. The time now is 07:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup