Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Ranger & B-Series
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Ranger & B-Series All Ford Ranger and Mazda B-Series modelsSPONSORED BY:

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-25-2012, 01:38 PM
paulhranger paulhranger is offline
New User
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 1
paulhranger is starting off with a positive reputation.
problems

i have a 2002 ford ranger xl 2.3l and i have a few dtc's one of them was a code telling me that the truck was running to lean on the upstream o2 sensor then a second came up saying that it was running rich then my final code was a po1537 something about the intake well my truck died on me well it didnt die it wasnt running past 1000 rpm in drive and wouldnt drive past 5mph and every time i stepped on the throttle it would bog out how do i fix this problem
Reply With Quote
  #2  
Old 03-26-2012, 08:34 AM
pawpaw pawpaw is offline
Moderator
 
Join Date: Jan 2004
Location: SW Va
Posts: 9,224
pawpaw is a splendid one to beholdpawpaw is a splendid one to beholdpawpaw is a splendid one to beholdpawpaw is a splendid one to beholdpawpaw is a splendid one to beholdpawpaw is a splendid one to behold
Welcome to FTE.

From your description of how it runs, sounds like you may have more than one problem & fuel delivery may be one of them, so post All of the actual trouble code Numbers, as they can provide good trouble shooting clues.

Did this problem come about slowly over time, or suddenly after some event????
Are you up to date on All past & present due scheduled maintenance???
How many miles on this ride????
The answers to these questions could help us make a more focused guess as to where best to look for your problem/s.
__________________
99 Ranger XLT 4dr 4x2 4.0L 5spd Auto 3.55L/S Payload Pkg2 Tow Pkg

Details are trifles but trifles make perfection & perfection is no trifle
(Ben Franklin)

Our signature is a sign of a job completed, autograph your work with excellence
Reply With Quote
  #3  
Old 03-26-2012, 10:06 PM
daveya48187 daveya48187 is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 74
daveya48187 is starting off with a positive reputation.
Hi

My 2002 Escape acted similarly. I found the catalytic converter had melted down and the exhaust had no where to go. If you put a 0 to 10 psi pressure gauge in your O2 sensor hole the pressure should be less than one psi. If it's more than that your catalytic converter may be have burned up maybe due to it running rich. If you think this may be what yiour looking for you can remove both O2 sensors and exhaust into the atmosphere and see if it runs any better. that would confirm it or dismiss it.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-04-2012, 05:46 PM
glackey88 glackey88 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
glackey88 is starting off with a positive reputation.
hello all,can somebody help me out with my 01 ranger,i keep getting codes 1132 and 1152.i replaced dpfe sensor,all 3 02 sensors,egr vavle,fuel filter,vacuum lines,spark plugs.still get cel,i dont know what else to do,feel like i keep throwing money away and not getting anywhere,sprayed around intake for leaks none to be found,also cleaned out the throttle body.anybody have any suggestions for me i would really appreciate t/y
Reply With Quote
  #5  
Old 10-04-2012, 06:06 PM
khadma's Avatar
khadma khadma is offline
Carpenter Local 745
 
Join Date: Apr 2006
Location: on da beach
Posts: 4,897
khadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by glackey88 View Post
hello all,can somebody help me out with my 01 ranger,i keep getting codes 1132 and 1152.i replaced dpfe sensor,all 3 02 sensors,egr vavle,fuel filter,vacuum lines,spark plugs.still get cel,i dont know what else to do,feel like i keep throwing money away and not getting anywhere,sprayed around intake for leaks none to be found,also cleaned out the throttle body.anybody have any suggestions for me i would really appreciate t/y
Did you replace all the parts at one time?
Give us an idea on the repair sequence so we can help eliminate probable
cause and effects.

What kind of miles on the truck prior to repairs?
The two codes are FORD specific and HO2 sensor related.

Before you replaced any or all of the sensors and electrical parts did you
disconnect the NEG battery cable?
__________________
Darren


Join the Hawai'i chapter *HERE*
Reply With Quote
  #6  
Old 10-04-2012, 06:51 PM
glackey88 glackey88 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
glackey88 is starting off with a positive reputation.
khadma,1st i replaced all 3 02 sensors,2nd egr valve,3rd dpfe sensor,then vacuum lines,fuel filter,then replaced plugs with proper gap of .042-.046,none of these corrected problem.keep getting same codes 1132 and 1152.i bought truck from father,had 119,000,its now at 124,600.everytime i work on it i disconnect battery so computer will reset itself
Reply With Quote
  #7  
Old 10-04-2012, 07:30 PM
khadma's Avatar
khadma khadma is offline
Carpenter Local 745
 
Join Date: Apr 2006
Location: on da beach
Posts: 4,897
khadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud of
Are you using Motorcraft O2 sensors?

Check that the O2 sensors or getting power.

Check your fuel pressure or leaking injectors.

Are these the only two trouble codes?
__________________
Darren


Join the Hawai'i chapter *HERE*
Reply With Quote
  #8  
Old 10-04-2012, 07:37 PM
khadma's Avatar
khadma khadma is offline
Carpenter Local 745
 
Join Date: Apr 2006
Location: on da beach
Posts: 4,897
khadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud of
Where are you located?

Is this truck flex fuel?
__________________
Darren


Join the Hawai'i chapter *HERE*
Reply With Quote
  #9  
Old 10-04-2012, 07:45 PM
michigan66's Avatar
michigan66 michigan66 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Mar 2005
Location: Saginaw, MI
Posts: 1,530
michigan66 is gaining momentum as a positive member of FTE.
To "glackey88"

To "glackey88:" Welcome to FTE. This is a great site for help with your Ranger. It is also a place where some common courtesies are used.



Hijacking a thread is something that is discouraged. What you have done is sidetrack the issue the original poster (OP) started. Unless someone replying to either the OP or you specifies which person's issue, the responses get confused. Instead, what you should have done is to start a new thread.

Give it a try.
__________________
2008 XLT, 2.3 DOHC, 5R44e Automatic, 7.5" axle, 4.10 gears, 50 K miles
Motorcraft Blend in Engine, PS, PB, A/C, 225/70 x 15 Continental ContiTrac RWL tires,
extended cab, 6' bed, Access tonneau cover.

Previous vehicle: 1991 XLT, 2.3 SOHC (Lima), M5OD, 7.5 axle 3.45 gears. Donated to a charity.
Reply With Quote
  #10  
Old 10-04-2012, 07:54 PM
khadma's Avatar
khadma khadma is offline
Carpenter Local 745
 
Join Date: Apr 2006
Location: on da beach
Posts: 4,897
khadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by michigan66 View Post
To "glackey88:" Welcome to FTE. This is a great site for help with your Ranger. It is also a place where some common courtesies are used.



Hijacking a thread i something that is discouraged. What you have done is sidetrack the issue the original poster (OP) started. Unless someone replying to either the OP or you specifies which person's issue, the responses get confused. Instead, what you should have done is to start a new thread.

Give it a try.
Give the new guy a break.

Although his problem is not the same it IS similar to the OPʻs.

AND I would like to think the OP corrected his problem since the first post

was nearly 7 months ago.
__________________
Darren


Join the Hawai'i chapter *HERE*
Reply With Quote
  #11  
Old 10-04-2012, 07:56 PM
khadma's Avatar
khadma khadma is offline
Carpenter Local 745
 
Join Date: Apr 2006
Location: on da beach
Posts: 4,897
khadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud ofkhadma has much to be proud of
If you do start a new thread, let us know so we can follow.

Let us know the new tittle.

Give it a try!
__________________
Darren


Join the Hawai'i chapter *HERE*
Reply With Quote
  #12  
Old 10-04-2012, 09:04 PM
glackey88 glackey88 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
glackey88 is starting off with a positive reputation.
khadma,the 02 sensors are upstreams bosche and down stream a denso.to test injectors ive never done.as far as flex fuel dont have anything saying flex fuel and where would i check to make sure if flex fuel or reg gas.i replace dpfe sensor when i used multimeter and ehow.com to test it,found not getting proper volts/ohms out of it.has for testing 02 sensor how do you test them.i was always taught that they either tell you your running rich or lean
Reply With Quote
  #13  
Old 10-05-2012, 05:35 PM
glackey88 glackey88 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 4
glackey88 is starting off with a positive reputation.
just took maf sensor out cleaned it and then resetted computer,i forgot multimeter at my shop to measure the ohms on it so i got to pull it out again when i get my multimeter.
Reply With Quote
Old 10-05-2012, 05:35 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine dies will restart after awhile. bjk1159 6.0L Power Stroke Diesel 17 06-18-2014 04:03 PM
Truck not starting. Here are codes. What next? MrRogers 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 25 01-08-2013 07:30 PM
Fuel pressure regulator? Nicholas1990 Ford Inline Six, 200, 250, 4.9L / 300 1 05-23-2008 12:38 AM
Dies as i drive Myfirstnewtruck 1997 - 2003 F150 3 11-11-2004 06:44 PM
trucks stalls/dies intermittently shifty1 Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 2 12-28-2003 11:51 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Ranger & B-Series

Tags
2002, 23, ford, po1537, ranger

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 11:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup