Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-04-2012, 09:28 PM
D-Rock D-Rock is offline
Freshman User
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 44
D-Rock is starting off with a positive reputation.
2007 Expy Starting issue

Looking for help - I experienced a no start with my 65k mile Expy. Here is what I am seeing and I think I may be having 2 issues at once. I went to leave my in-laws after dinner tonight and the truck wouldn't start.

The truck cranks fine, but won't start. I get no sound from fuel pump and no residual fuel pressure on the schraeder valve on the fuel rail. I checked the inertia switch and it was in the on position. I think this may be the fuel pump control module (it seems to be a common issue for Expys and F150s), but is there a known way to test these before replacing? I'd rather not drop $100 on a part that is not the source.

As if that wasn't a big enough pain, the starter will not disengage when I release the key - it keeps cranking, unless I turn to full off. I am assuming this is a shorted solenoid, but also wonder if it may be the ignition switch. Again, looking for any way to isolate which may be the culprit. FWIW, battery only 4 months old and is at 12+ volts. Also, ran a scan tool and there are no DTC codes.

Any help or thoughts are appreciated.
__________________
2007 Eddie Bauer Expediton - Wife's War Wagon - Stock, Stock, Stock
2004 SVT Cobra - my DD - and it's anything but stock
Reply With Quote
Old 03-04-2012, 09:28 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help - Engine stumbles / No Codes DEMIGOD Expedition & Navigator 27 01-22-2014 10:31 PM
2007 Expy Starting issue - Also posted in Expy side D-Rock 2004 - 2008 F150 1 03-06-2012 02:57 PM
Fuel pump wouldn't run [also a guide to troubleshooting] expy37at Expedition & Navigator 2 12-12-2011 05:16 PM
Intermittent P0181 Code - 03 Expedition 4.6L randinow Expedition & Navigator 6 01-09-2010 12:09 AM
2003 EXPY Hard Starting When Warmed Up mjpmn Expedition & Navigator 7 08-10-2008 06:50 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007 - 2014 Expedition & Navigator

Tags
2007, expedition, fuel, pump, start

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 01:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup