SYNC problem -- can't disable privacy mode - Ford Truck Enthusiasts Forums



2009 - 2014 F150 Discuss the 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford F150

SYNC problem -- can't disable privacy mode

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 03-02-2012, 01:23 AM
skizzo skizzo is offline
Freshman User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Jose
Posts: 26
skizzo is gaining momentum as a positive member of FTE.
SYNC problem -- can't disable privacy mode

When I got in my truck tonight after work, for some reason my iphone-SYNC went into privacy mode and I cannot get it back out. I have tried everything I can, spent probably 20 minutes with the manual in hand, ran through sequence after sequence in the controls, and no luck. Every call immediately jumps to "In Privacy". I don't believe I did anything to enable it in the first place, and the sequence shown in the manual does not work to back out of it.

Any suggestions? I'm thinking of disconnecting the phone entirely and re-SYNCing, but wanted to ask if I'm overlooking something first. Thanks.

Bill.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-02-2012, 06:36 AM
tseekins's Avatar
tseekins tseekins is online now
Moderator
 
Join Date: Jan 2008
Location: Maine, Virginia
Posts: 25,194
tseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputationtseekins has a superb reputation
Moving to 2009+ forum for better visibility of thread.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2012, 09:14 AM
shotgunz's Avatar
shotgunz shotgunz is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2009
Location: NC
Posts: 2,016
shotgunz is a name known to allshotgunz is a name known to allshotgunz is a name known to allshotgunz is a name known to allshotgunz is a name known to allshotgunz is a name known to all
I think I remember several issues with iPhones and Privacy Mode.

Look through the Owner-to-Owner forums at syncmyride.com. Might find a solution there.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-02-2012, 10:10 AM
soundwave's Avatar
soundwave soundwave is offline
Elder User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Detroit 'burbs
Posts: 822
soundwave is starting off with a positive reputation.
When you're on a call with the iPhone and its connected via bluetooth to Sync, if you pull the phone away from your face where the speaker phone option button is on the screen it should now say "audio options" or something of the sort. Then if you hit it, it should give you the three options for making a call: iPhone(handset), speakerphone, and Sync. I hope that helps you.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-02-2012, 01:56 PM
Champ198 Champ198 is offline
Elder User
 
Join Date: Dec 2005
Location: Lebanon TN
Posts: 577
Champ198 is starting off with a positive reputation.
you will need to delete the phone via the sync phone setting on the radio and delete the radio or "sync" from your phone, then repair.

mine did that same thing after i tried to run the sync status checker tool (which doesn't work).
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2012, 07:57 PM
skizzo skizzo is offline
Freshman User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Jose
Posts: 26
skizzo is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by tseekins View Post
Moving to 2009+ forum for better visibility of thread.
Thanks Tim.

Thank you others for the suggestions, will spend some time trying options over the weekend.

Bill.

EDIT: So I tried both looking at the iphone screen interface when on a call, and it was a normal iphone screen... nothing noting the SYNC connection, but the truck screen recognized it and showed "In Privacy." So then I disconnected the SYNC on my phone, deleted the phone from the truck SYNC, and repaired the phone. No luck, still sent straight to privacy. I'll keep working on it, but do welcome more suggestions. I would have thought deleting and repairing the phone would have been the sure-fire solution.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-03-2012, 11:26 AM
ddrumman2004 ddrumman2004 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2004
Location: N. Mississippi
Posts: 1,931
ddrumman2004 is gaining momentum as a positive member of FTE.ddrumman2004 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Have you tried to reboot the Sync system? You can restore it factory defaults as well but try disconnecting the battery for 5 minutes and then reconnect it. That will reboot the system and hopefully clear out all data about the phone.
After all, we are dealing with a Microsoft product here.
Reply With Quote
  #8  
Old 03-04-2012, 01:21 AM
skizzo skizzo is offline
Freshman User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Jose
Posts: 26
skizzo is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by shotgunz View Post
I think I remember several issues with iPhones and Privacy Mode.

Look through the Owner-to-Owner forums at syncmyride.com. Might find a solution there.
Thanks. There's a very long thread, going on four years now, on exactly this issue here:

Owner to Owner

Not surprisingly, it's a big debate between whether it's a phone or a SYNC isssue. I'm going to try a hard reboot to my iphone as the next step. You can't pop out the battery like on other phones when they have problems. Will report back.

Bill.
Reply With Quote
  #9  
Old 03-04-2012, 04:42 PM
skizzo skizzo is offline
Freshman User
Thread Starter
 
Join Date: Oct 2011
Location: San Jose
Posts: 26
skizzo is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quick follow-up... before going to a full reset of the iphone, I just tried turning it off and then restarting after a minute or so. I did this while sitting in the truck with the phone still paired. When the phone powered back up, it worked fine without me touching anything on the truck side. The message on the SYNC display was back to normal and both inbound and outbound calls worked right.

Still not clear whether it's a phone or SYNC problem, but restarting the phone worked for me this time. Others on the SYNC site note that a full reset of the phone might be needed if powering down and up doesn't work.

Hope this helps, thanks for the leads.

Bill.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-21-2013, 09:03 AM
JDNott JDNott is offline
New User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
JDNott is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by skizzo View Post
When I got in my truck tonight after work, for some reason my iphone-SYNC went into privacy mode and I cannot get it back out. I have tried everything I can, spent probably 20 minutes with the manual in hand, ran through sequence after sequence in the controls, and no luck. Every call immediately jumps to "In Privacy". I don't believe I did anything to enable it in the first place, and the sequence shown in the manual does not work to back out of it.

Any suggestions? I'm thinking of disconnecting the phone entirely and re-SYNCing, but wanted to ask if I'm overlooking something first. Thanks.

Bill.
How To – Enter Privacy Mode During A Hands-Free Call | How To Use SYNC
Reply With Quote
  #11  
Old 11-21-2013, 09:08 AM
JDNott JDNott is offline
New User
 
Join Date: Nov 2013
Posts: 2
JDNott is starting off with a positive reputation.
Had the same problem and found this quick fix, above. Good luck!
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2014, 11:41 AM
Richard T Palmer's Avatar
Richard T Palmer Richard T Palmer is offline
New User
 
Join Date: May 2014
Posts: 1
Richard T Palmer is starting off with a positive reputation.
I had the same problem with my iPhone and MyFordTouch, incoming calls would go to privacy setting turned ON and I would have to use the iPhone to talk.

I had the iPhone setting for incoming calls to answer to go to "Speaker", but having this setting caused the MyFordtouch to go to "Privacy" for all incoming calls.

To fix this on the iPhone, go to <code>Settings > General > Accessibility > Incoming Calls</code> the settings available are "Default" "Headset" and "Speaker", mine was set to "Speaker" and when I set it to "Default", all incoming calls were answered in MyFordTouch with "Privacy" turned off.

Solved my problem! May solve yours.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-18-2014, 11:20 AM
derek4343 derek4343 is offline
Senior User
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 252
derek4343 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by skizzo View Post
When I got in my truck tonight after work, for some reason my iphone-SYNC went into privacy mode and I cannot get it back out. I have tried everything I can, spent probably 20 minutes with the manual in hand, ran through sequence after sequence in the controls, and no luck. Every call immediately jumps to "In Privacy". I don't believe I did anything to enable it in the first place, and the sequence shown in the manual does not work to back out of it. Any suggestions? I'm thinking of disconnecting the phone entirely and re-SYNCing, but wanted to ask if I'm overlooking something first. Thanks. Bill.
Make sure your ringer is on. Not on vibrate
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What does this mean? moose4x4 1978 - 1996 Big Bronco 0 10-21-2016 06:13 PM
SYNC update issues 65cobra Audio & Video Systems, Navigation, Satellite Radio & Mobile Electronics 0 09-07-2016 06:06 AM
Sync 3 Calls cut over to phone speaker rjd75 2015 + Expedition & Navigator 2 05-10-2016 06:19 PM
1995 f150 5.8 MAF Converted - Distributor Question 32-289 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 6 03-24-2014 07:06 PM
A Home: buy or rent? 88grandmarquis General NON-Automotive Conversation 33 12-18-2013 05:15 AM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
2010, bluetooth, disable, displayed, f150, ford, iphone, issue, mode, phone, privacy, speaker, sync, trucks, turn

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:25 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.