04 f550 6.0 diesel after fuel filter change start up stumbles alittle.... - Ford Truck Enthusiasts Forums
 
Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel
Sign In
Register Forgot Password?


6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van SPONSORED BY:

04 f550 6.0 diesel after fuel filter change start up stumbles alittle....

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-19-2012, 10:37 PM
F-WhiteThunder's Avatar
F-WhiteThunder F-WhiteThunder is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 123
F-WhiteThunder is starting off with a positive reputation.
04 f550 6.0 diesel after fuel filter change start up stumbles alittle....

i wrote a fuel filter change that i did on this 04 6.0 diesel f550 for my friend. so changed both fuel filter and put two new batteries in. it fires up but for about 5-10 seconds it stumbles like its clearing its throat. not a stumble like its going to die but alittle rough idle and then idles out fine. then runs fine after that. before i did the fuel filter change i dont recall that ever happening. any ideas?
Reply With Quote
  #2  
Old 02-19-2012, 10:41 PM
carltonwebb's Avatar
carltonwebb carltonwebb is offline
Posting Guru
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,736
carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.
Did you cycle the key 5-6 times before cranking it?
__________________
2000 Ford F-250 Supercab, 7.3 PSD, Auto, T500, 209k. 08 SD tailgate.07 headlights
2011 Ford Escape Limited, V-6, For the wife.

Reply With Quote
  #3  
Old 02-19-2012, 10:48 PM
F-WhiteThunder's Avatar
F-WhiteThunder F-WhiteThunder is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 123
F-WhiteThunder is starting off with a positive reputation.
no i did this about 2 weeks ago. its been ran and used. shouldnt have to cycle it several times every time i use
Reply With Quote
  #4  
Old 02-19-2012, 11:09 PM
dchamberlain's Avatar
dchamberlain dchamberlain is offline
Post Fiend
 
Join Date: Sep 2007
Location: Sweetbrier RV & Train Prk
Posts: 5,910
dchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputation
Did you use OEM filters? Did you put the new o-rings on and oil them before you put the cap back on?
__________________
David Chamberlain
2004 F-250 SD, 4x4 FX4, 6.0L PSD

Oregon Chapter Member:
To join the Oregon Chapter, click HERE
Reply With Quote
  #5  
Old 02-19-2012, 11:11 PM
F-WhiteThunder's Avatar
F-WhiteThunder F-WhiteThunder is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 123
F-WhiteThunder is starting off with a positive reputation.
yup ford filters. new orings and i put alittle red grease light thin coating according to powerstrokehelp.com
Reply With Quote
  #6  
Old 02-19-2012, 11:16 PM
dchamberlain's Avatar
dchamberlain dchamberlain is offline
Post Fiend
 
Join Date: Sep 2007
Location: Sweetbrier RV & Train Prk
Posts: 5,910
dchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputationdchamberlain has a superb reputation
I think I'd pull the upper filter and make sure it's not draining back down. I don't know why that'd cause stumbling at startup, though. You may have nicked the o-ring on the lower filter, which can cause air to be pulled into the system. But again, that should cause problems all the time, not just at start.

I think I'd start checking the FICM voltage, operation of the EGR valve and check for codes. It could be just a coincidence that the problem started now.
__________________
David Chamberlain
2004 F-250 SD, 4x4 FX4, 6.0L PSD

Oregon Chapter Member:
To join the Oregon Chapter, click HERE
Reply With Quote
  #7  
Old 02-19-2012, 11:20 PM
F-WhiteThunder's Avatar
F-WhiteThunder F-WhiteThunder is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2011
Location: NJ
Posts: 123
F-WhiteThunder is starting off with a positive reputation.
yeah dude doesnt take care of it . 23 or 24k miles on it too lol
Reply With Quote
  #8  
Old 02-20-2012, 05:13 AM
powerstroke72's Avatar
powerstroke72 powerstroke72 is online now
Super Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: SW Virginia
Posts: 24,064
powerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputation
Moved to the 6.0L Powerstroke Diesel forum.
__________________
John
2013 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 10th Anniversary Edition, Black / Black Leather
2013 Ford Taurus SHO, Tuxedo Black / Black Leather
2011 F-350 4x4 Lariat Gone but not forgotten.
Moderators, Guidelines, and How They are Enforced / FTE Forum Guidelines

RIP Steve (Bricks) Price........Godspeed my good friend. RIP Paul / Hdslider.....you are truly missed.
Reply With Quote
Old 02-20-2012, 05:13 AM
 
 
 
Reply


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2003 ford f550 4x4 7.3l alittle hard to start F-WhiteThunder Super Duty & Heavy Duty 0 04-14-2015 10:09 PM
03 6.0 hard crank no start no codes deadponies Super Duty & Heavy Duty 1 05-01-2014 04:27 PM
Tune up causes stumbles upon acceleration!?!?! dougjohnson72 Ford Inline Six, 200, 250, 4.9L / 300 10 11-30-2013 12:30 PM
6.0 runs like crap after oil change. draboo 6.0L Power Stroke Diesel 5 08-15-2012 08:55 PM
99 Navigator stumbles and runs rough chunger Expedition & Navigator 38 11-06-2011 03:23 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel

Tags
2004, 60, change, diesel, f550, filter, ford, fual, fuel, location, powerstroke, repalcement, start, starts, stumbles

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 04:37 AM.

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC2
Copyright ©2000 - 2015, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Terms of Service - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup