Can My Running Boards Be Deployed - Ford Truck Enthusiasts Forums



2007 - 2014 Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013 and 2014 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Can My Running Boards Be Deployed

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-16-2012, 09:41 PM
makajack makajack is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 11
makajack is starting off with a positive reputation.
Can My Running Boards Be Deployed

My running boards does not work on my 07 Navi. I don't even have an on/off option on the dashboard as other Navigators do. Its like having the running boards deployed is not even an option. Are there any trouble shooting I can do on my own to rule anything our before I go to the dealer to be had? Any suggestions would be greatly appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-16-2012, 09:45 PM
glruff's Avatar
glruff glruff is offline
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: DELAWARE, The First State
Posts: 45,675
glruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputation
What do you mean by dashboard?

If I remember, my 2010, has a setting, in SETUP, that can be changed to NOT deploy in ice and snow.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-17-2012, 07:25 PM
RI-Matt's Avatar
RI-Matt RI-Matt is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 370
RI-Matt is starting off with a positive reputation.
When you say they dont work, do you mean they dont deploy when the door is opened? Or they dont retract? Is this something that just started happening? Have you checked the fuse?

First thing to do would be to check in the "setup" menu as stated above. Procedure should be in owners manual.

If you're asking if they can be deployed and stay that way, the answer is no. You can set them to stay deployed while the vehicle is in "Park" but as soon as you go over 5-10mph they will automatically retract.
Maybe you can deploy them and the pull the fuse to get them to stay out or disconnect the motor plug underneath each running board. Just be careful because they sit lower than regular running boards and you dont want to bottom out on something.


Matt
Reply With Quote
  #4  
Old 02-17-2012, 10:20 PM
makajack makajack is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 11
makajack is starting off with a positive reputation.
In the setup menu, there are options for just about everything else but nothing that says running boards. I recently purchased the vehicle so I have no idea what happened with the previous owner nor will I know who the person was as I purchased from an auction. My situation is that they are always deployed and never retracts. I will go underneath the vehicle tomorrow morning to see if I can see the motor that you're referring to to see if I notice anything. I checked the fuse one time when I was under the hood and I remembered seeing a good fuse for the running boards. I will re-post my findings after I go underneath the vehicle tomorrow. Thanks!!!
Reply With Quote
  #5  
Old 02-18-2012, 06:30 AM
RI-Matt's Avatar
RI-Matt RI-Matt is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 370
RI-Matt is starting off with a positive reputation.
makajack, something sounds strange to me about your Navigator. You have power running boards but no fog lamps?? I thought most Navigators came loaded so I'm a little worried something isn't right.

Can you post the VIN so we can see if it actually came with power running boards?


Matt
Reply With Quote
  #6  
Old 02-21-2012, 08:21 PM
makajack makajack is offline
New User
Thread Starter
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 11
makajack is starting off with a positive reputation.
Matt,

Funny you mentioned about the VIN because over the weekend I contacted my local Ford/Lincoln dealer and the tech ask me for the same thing. He later told me that my truck does not have the deployable running borads. That pretty much took my worries away in that regards, however my issue with the fog light still remains. I actually found out also, that the truck was involved in a wreck in the front and that also sums up my reason for no fog lights. I'm still stuck on how to install the fog lights though,
Reply With Quote
  #7  
Old 02-22-2012, 07:33 AM
RI-Matt's Avatar
RI-Matt RI-Matt is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 370
RI-Matt is starting off with a positive reputation.
Can you post a pic of your Navigator? Especially the front end, maybe we can tell if something if missing.


Matt
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Automated runnnig boards ArtsBest 2017 Super Duty 17 10-17-2016 10:31 AM
Mud Guard Options with Deployable Boards dj lpm 2015 + Expedition & Navigator 2 08-19-2016 09:18 AM
Retractable running boards wills r 2009 - 2014 F150 4 09-25-2015 12:10 AM
Power Deployable Running Boards rt1980 2009 - 2014 F150 21 04-27-2015 11:03 PM
Power Deployable Running Boards ddlv 2007 - 2014 Expedition & Navigator 20 01-19-2009 10:26 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
05, 2004, automatic, board, boards, deploy, deployed, expedition, ford, limited, lincoln, navigator, power, running, work

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:37 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.