Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.7L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


6.7L Power Stroke Diesel 2011-2015 Ford Powerstroke 6.7 L turbo diesel engine

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 01-26-2012, 02:24 PM
GDAWG 2012XLT GDAWG 2012XLT is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 24
GDAWG 2012XLT is starting off with a positive reputation.
EXHAUST FLUID FAULT

Just wanted to say hi to all. I have had my truck for a month now and love it. I traded my 2002 7.3l F-250 with 167k super crew in for this one. I loved my old truck but the wife said we needed a business write off and look for a new truck. So guess what I bought. My 2012 F-250 Sterling gray, 4 X 4 FX4 3.55, Black leather seats, man step nav. system just gave me a exhaust fluid fault at 960 miles. The next morning same fault. Drove 5 miles and shut off engine and went on the job site for not more than 10 min. Started back up and message was gone. My question is how long will it take for the lite to come back on? Should I take it in and have it looked at? Will a code be stored or will it be a waste of my time to take it in? I was going to add some pics but no can do. It seems that this 6.7L forum is like a bunch of brothers getting together and looking out for each other.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-26-2012, 03:07 PM
EpicCowlick's Avatar
EpicCowlick EpicCowlick is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2004
Location: Salt Lake City, UTAH
Posts: 2,690
EpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud of
When you say "exhaust fluid fault", I'm not sure what you mean. Is it an error code or the 800 miles to empty message? If the fluid is just low, put a box of DEF in and that will take care of it.
__________________
2011 6.7L CC SWB w/315/60/20 Toyo MT's
2" leveling kit/Rancho 9000XL shocks & dual stabilizer/B&W Hitch/Firestone Ride Rite Airbags/Air Lift Wireless On-board compressor/Viar on-board compressor & train horn/Titan 50 gallon tank/Line-X Bedliner/Door Seal Mod
Reply With Quote
  #3  
Old 01-26-2012, 03:14 PM
GDAWG 2012XLT GDAWG 2012XLT is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 24
GDAWG 2012XLT is starting off with a positive reputation.
System fault on dash. 50 miles, speed limited to 50 MPH
Reply With Quote
  #4  
Old 01-26-2012, 03:15 PM
EpicCowlick's Avatar
EpicCowlick EpicCowlick is offline
Postmaster
 
Join Date: Apr 2004
Location: Salt Lake City, UTAH
Posts: 2,690
EpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud ofEpicCowlick has much to be proud of
Check the level of the DEF. If it's OK, then you have a visit to the dealer to make. ;(
__________________
2011 6.7L CC SWB w/315/60/20 Toyo MT's
2" leveling kit/Rancho 9000XL shocks & dual stabilizer/B&W Hitch/Firestone Ride Rite Airbags/Air Lift Wireless On-board compressor/Viar on-board compressor & train horn/Titan 50 gallon tank/Line-X Bedliner/Door Seal Mod
Reply With Quote
  #5  
Old 01-26-2012, 03:21 PM
GDAWG 2012XLT GDAWG 2012XLT is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 24
GDAWG 2012XLT is starting off with a positive reputation.
Will it have a code stored? I don't want to take it to the dealer and have them tell me no problem found. When I checked the fluid on the dash it came up OK
Reply With Quote
  #6  
Old 01-26-2012, 03:28 PM
p12483 p12483 is offline
Senior User
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 136
p12483 is starting off with a positive reputation.
It is quite possible it is just a nox sensor.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-26-2012, 03:31 PM
GDAWG 2012XLT GDAWG 2012XLT is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 24
GDAWG 2012XLT is starting off with a positive reputation.
Well guess a trip to the dealer it is. Only 960 miles on the truck.
Reply With Quote
  #8  
Old 01-26-2012, 05:07 PM
txhunter226 txhunter226 is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
txhunter226 is starting off with a positive reputation.
EXHAUST FLUID SYSTEM FAULT!!!!

I just dropped my truck off at the dealer for the 2nd time in 2 weeks for the (In 50 miles, Speed Limited to 50 mph...Exhaust Fluid System Fault). I don't know how to post a picture of it on here or I would. I have 3500 miles on my 2012 F-250. I have no clue to what they did the first time to fix the problem. Picked it up right at close and reading the invoice is like trying to read chinese to me. But it happened again today so here I am again waiting......I have read all the posts on here about this topic and have not read one about what is causing this problem on our NEW trucks. I know for a fact that my fluid is not low. I have been told that on average, fluid is added each oil change. So then I ask ford what their recommened oil change is and they say 5000-7000 miles. So i figure I should not even get the first "warning" until atleast 4500 miles. Basically I'm just ticked off and venting on this forum...How in the world am I supposed to have peace of mind while driving my truck out to bfe knowing in the back of my mind this dang message could pop up again and I'm sol. Someone asked if they could pull the code even after the fault message goes away and the answer is yes. Both times I have been a mile from the dealership and the message goes away, lol, but they have been able to pull up the fault code anyways. My dealership is a big one and they sale a lot of trucks, and this is the first time they have had this problem like I'm having. I told them about this forum and how other people are having this problem and they just shrug me off ever time I tell them. Any body out there that has had this message know what the issue is????? P.S. the truck is amazing and a beast, this is the only problem I have had besides some idiot at the factory putting the kingranch emblem on crooked, then my dealership ordering a new one only to put it on crooked again! lol. Sorry for the novel, just ticked off right now. Thanks for any insight
Reply With Quote
  #9  
Old 01-26-2012, 09:47 PM
350Rancher 350Rancher is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 30
350Rancher is starting off with a positive reputation.
I got the same message at about the same mileage, then it cleared. Took the truck back where I got it from, they pulled a code,and were kind enough to grease the interior and scratch up the seats for me. Then they said nothing was wrong. 1000 miles later, I got the message again, and got the joy of driving 50 mph when traffic was moving 80. Eventually got the idle on restart message and left it at a different dealership.

Four days later, I got it back with a new NOX sensor. It didn't take long to fix it, but they said they've had so many failures that Ford is having a hard time keeping up.
Reply With Quote
  #10  
Old 01-27-2012, 10:24 AM
GDAWG 2012XLT GDAWG 2012XLT is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 24
GDAWG 2012XLT is starting off with a positive reputation.
I talked with ford dealer and he had told me that he has not had any problems with the 6.7l. I told him that's funny because it is all over the internet. I got silence and when I said you still there he replied just bring it in. I think some one don't like to be told he is wrong. I will be taking it in and will let you all know what the out come is.
Reply With Quote
  #11  
Old 01-27-2012, 01:03 PM
'08FX4's Avatar
'08FX4 '08FX4 is offline
Senior User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 218
'08FX4 is starting off with a positive reputation.
There should be a TSB issued on the NOX sensor I would think
Reply With Quote
  #12  
Old 01-27-2012, 01:15 PM
350Rancher 350Rancher is offline
Freshman User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 30
350Rancher is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by '08FX4 View Post
There should be a TSB issued on the NOX sensor I would think
I wish I had remembered to ask about that. The tech left me a message on Monday about a TSB on them, but I was so mad when I finally got in on Thursday that I had forgotten all about it. Maybe someone here knows?
Reply With Quote
  #13  
Old 02-05-2012, 07:09 PM
ktmracer1 ktmracer1 is offline
New User
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 5
ktmracer1 is starting off with a positive reputation.
I had this happen this morning in northern New York. It was 8 degrees Fahrenheit. 4:30am, heading back to jersey - warning said in 50 miles, it would begin limiting speed to 50. I was concerned it would make for a bad day, and maybe get worse. After 24 miles, the fault cleared and all was back to normal.

I remember reading that if the DEF freezes, this can occur. I really suspect this was the case for me today, but not sure yet.
Reply With Quote
  #14  
Old 02-05-2012, 07:21 PM
cford716 cford716 is offline
Elder User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 641
cford716 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by ktmracer1 View Post
I had this happen this morning in northern New York. It was 8 degrees Fahrenheit. 4:30am, heading back to jersey - warning said in 50 miles, it would begin limiting speed to 50. I was concerned it would make for a bad day, and maybe get worse. After 24 miles, the fault cleared and all was back to normal.

I remember reading that if the DEF freezes, this can occur. I really suspect this was the case for me today, but not sure yet.
When was the last time you filled it? Just curious if it got overfilled where there is no heater.
Reply With Quote
  #15  
Old 02-05-2012, 08:17 PM
txhunter226 txhunter226 is offline
New User
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 2
txhunter226 is starting off with a positive reputation.
Update

My truck has been at the dealership for almost 2 weeks. 2nd time its been there for this problem. I am in Texas so freezing def is not an issue nor is low def since I only have 3500 miles on my truck. They can't figure out what the problem is and said they have to have a Ford engineer come down to look at my truck. The engineer told them over the phone that he thinks its some type of programming issue but Ford currently does not have a fix for this problem yet. Now they are telling me to call Ford and start a case issue with my truck. They told me in the mean time I could pick up my truck and keep driving it until Ford has a programming fix. I told them that made no sense because its just a matter of time that it happens again and I could possibly be stranded in the middle of no where in idle mode. They agree that wouldn't be a good idea. So I will call Ford tomorrow and start a case and go from there. Seems like Ford would have to give me a new truck if they can't fix the "new" one that I have.
Reply With Quote
Old 02-05-2012, 08:17 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.7L Power Stroke Diesel

Tags
2012, 67l, black, diesel, exhaust, exhaustfluid, f100, f250, falt, fault, fluid, ford, sensor, sysm, system

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Engine Operating Values (KOEO, High Idle, etc) pdf attached Piolet 6.0L Power Stroke Diesel 21 01-30-2014 07:47 PM
Exhaust Fluid System Fault Message brightideaselectric 6.7L Power Stroke Diesel 51 01-02-2013 04:45 PM
May I have some 6.0L Education Please! uncle_jessie 6.0L Power Stroke Diesel 23 12-17-2012 07:21 PM
What is the latest TSB for 50mph Exhaust fluid system fault Burnetaggie99 6.7L Power Stroke Diesel 3 10-09-2012 03:03 PM
WOW gots some code's quesey 1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel 11 07-27-2012 09:54 PM



All times are GMT -5. The time now is 10:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup