Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007+ Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009 and 2010 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 11-23-2011, 09:25 PM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
Electronic problems after battery change

Hi!
My Expediton had a dead battery and I did the following.
- Tried to start but it only clicked
- Jump start according to the manual
- Bought a new battery
-> nice start

But:
.. Volume control, media and search on the steering wheel is not working.
.. Radio turns off with the ignition but should be on until I pull the key out.
.. Emisson check blinks 8 times but then turns off

Nothing else so far.
Please help me as we need the car tomorrow and this already ruined my Thanksgiving mood.

Any advice is welcome

Eric
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 11-24-2011, 12:13 PM
Tylus's Avatar
Tylus Tylus is offline
MMC (SS) Bubblehead!
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pearl Harbor
Posts: 10,478
Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.
check your fuses

sounds like you blew some fuses when trying to jump it. make sure to check the underhood ones as well
__________________
2002 Excursion XLT w/ V-10 <---Build thread
2015 Chevrolet Tahoe - I was a loyal Ford owner for years - Now I'm not - Ford's idea, not mine!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 11-24-2011, 03:08 PM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Tylus View Post
check your fuses

sounds like you blew some fuses when trying to jump it. make sure to check the underhood ones as well
Fuses look fine.
Radio illumination is down too.
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 11-25-2011, 02:56 AM
Tylus's Avatar
Tylus Tylus is offline
MMC (SS) Bubblehead!
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pearl Harbor
Posts: 10,478
Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.
all the stuff you are listing as being messed up are controlled by the Instrument Cluster.

You said the fuses are good, but did you check the ones under the hood?
__________________
2002 Excursion XLT w/ V-10 <---Build thread
2015 Chevrolet Tahoe - I was a loyal Ford owner for years - Now I'm not - Ford's idea, not mine!
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 11-26-2011, 01:24 AM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Tylus View Post
all the stuff you are listing as being messed up are controlled by the Instrument Cluster.

You said the fuses are good, but did you check the ones under the hood?

They're ok too. Will go to the dealer next week.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 12-02-2011, 11:28 AM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
Back from Ford.
The car lost it's memory and needs to be reprogrammed. To do this they need both keys and 1 hour of time. It will cost 100.-

I was told it is nothing unusual. So I wonder why nobody could help on here
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 12-03-2011, 04:11 AM
Tylus's Avatar
Tylus Tylus is offline
MMC (SS) Bubblehead!
 
Join Date: Mar 2004
Location: Pearl Harbor
Posts: 10,478
Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.Tylus has a spectacular reputation.
sure, it happens all the time

I've owned 4 late model Fords (<5 yrs old) and been apart of this forum for ~7yrs. You see alot of issues, but yours is a new one to me

hope your Expy stays fixed
__________________
2002 Excursion XLT w/ V-10 <---Build thread
2015 Chevrolet Tahoe - I was a loyal Ford owner for years - Now I'm not - Ford's idea, not mine!
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 12-03-2011, 05:42 AM
glruff's Avatar
glruff glruff is offline
Super Moderator
 
Join Date: Aug 2006
Location: DELAWARE, The First State
Posts: 44,273
glruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputationglruff has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by TCAS007 View Post
Back from Ford.
The car lost it's memory and needs to be reprogrammed. To do this they need both keys and 1 hour of time. It will cost 100.-

I was told it is nothing unusual. So I wonder why nobody could help on here
So how long did you have the battery out of your expy which caused it to be reprogramed by the dealer?

Batteries are changed all of the time and do not require the vehicle to be reprogramed. How long is the memory retained before it requires reprograming?
__________________
George, FTE Chapters Moderator - FTE GUIDELINES
05 F250 6.0 FX4, Innovative Diesel Tunes/10 Expedition EL LTD/12 Explorer LTD EB/13 Platinum F150 EB W/Suspension upgrade: Torklift International StableLoads

I AM TOTALLY EXHAUSTIPATED!
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 12-03-2011, 07:56 AM
chuck s chuck s is offline
Elder User
 
Join Date: Jan 2008
Location: Broadview Hts, Ohio
Posts: 512
chuck s is starting off with a positive reputation.
My Explorer and Expedition experience indicates a dead battery can be an every week problem due to the non-switched accessory outlets.

I've resorted to "public safety spec batteries" and Priority Start boxes on both. These cut the battery off from the vehicle when battery voltage drops too low. If I had memory loss several times a month I'd be very unhappy. Yeah, I gotta reset the clock.

-- Chuck
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 12-03-2011, 03:56 PM
Johnny Law Johnny Law is offline
Junior User
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 76
Johnny Law is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by TCAS007 View Post
Back from Ford.
The car lost it's memory and needs to be reprogrammed. To do this they need both keys and 1 hour of time. It will cost 100.-

I was told it is nothing unusual. So I wonder why nobody could help on here

Maybe he was talking about the $100 charge, that isn't that unusual.
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 12-15-2011, 06:20 PM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
I went back to Ford today with l keys and fobs to have it fixed.

Well after an hour!!!! they came and said that they were wrong. Radio broken and not fixable.

Got a Kenwood now, original was too expensive and this is more up to date.

Cons: the looks but oh well

Bad luck I guess.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 12-16-2011, 11:48 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,007
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Ebay has many many of our radios for around $100. Easy to install. Takes about 10 minutes.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 12-16-2011, 12:37 PM
TCAS007's Avatar
TCAS007 TCAS007 is offline
Senior User
 
Join Date: May 2011
Location: Perry, Utah
Posts: 184
TCAS007 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by berry1234 View Post
Ebay has many many of our radios for around $100. Easy to install. Takes about 10 minutes.
They need the part number that fits and all except one I saw matched with mine. They look all the same though, would build in but not work.
That is what I was told at Ford at both places.
Not worth the hassle for a basic stock radio.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 12-16-2011, 12:39 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,007
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by TCAS007 View Post
They need the part number that fits and all except one I saw matched with mine. They look all the same though, would build in but not work.
That is what I was told at Ford at both places.
Not worth the hassle for a basic stock radio.
If it was pulled out of the same year Expy it will work.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 12-16-2011, 01:26 PM
kennisonxgs kennisonxgs is offline
Junior User
 
Join Date: Oct 2008
Location: CA
Posts: 85
kennisonxgs is starting off with a positive reputation.
Don't they need to be programmed for the specific vehicle as well, or does that apply only to the Nav systems?
Reply With Quote
Old 12-16-2011, 01:26 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator

Tags
08, 2008, 2009, battery, cluster, ddx, expedition, f250, factory, ford, instrument, kenwood, problems, reset, start, truck, woofer, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 05:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup