Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


6.0L Power Stroke Diesel 2003 - 2007 F250, F350 pickup and F350+ Cab Chassis, 2003 - 2005 Excursion and 2003 - 2009 van SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 10-29-2011, 02:08 PM
mtullis mtullis is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 3
mtullis is starting off with a positive reputation.
Question Torqshift Transmission Question

When my truck is cold the transmission has a "shutter" when your going down the road under light load in high gear/OD. It's like its locking up and unlocking the OD/torque converter?
Only does for the first few minutes and if you turn on the tow haul it goes away.

Truck is a 2006 F250 6.0L CC 4x4 60K Miles
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10-29-2011, 04:40 PM
BPofMD's Avatar
BPofMD BPofMD is offline
Posting Legend
 
Join Date: Jul 2005
Location: Millersville, MD
Posts: 31,195
BPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputationBPofMD has a superb reputation
How's fluid level? Changed it lately? How many miles on this fluid?
__________________
BPofMD - Bud - USN-Actively Retired
2005 F250 PSD 4X4 LB Crew-cab Arizona Beige / Blue Spring / Gauges / Coolant Filter / SG-II / Peragon Bed Cover/ P/S Filter/ MAG-HYTEC differential cover/

2007 Arctic Fox 30' Fifth Wheel
2012 VW Passat SE TDI - SG-II (An ALL-DIESEL family)
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10-29-2011, 05:12 PM
BLADE35's Avatar
BLADE35 BLADE35 is offline
Post Fiend
 
Join Date: Apr 2010
Location: Saratoga Springs,UT
Posts: 16,108
BLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant futureBLADE35 has a brilliant future
also see if the fluid smells Burnt
__________________
Benny oem hpop 1/8/14,update ipr screen
2003 6.0, 4X4 srw, short box, born on 3/28/03 Moog ball joints,DC POWER 190A ALT Duralast Goldtop batterys 10/7/2012,RECON LED SMOKE MIRROR LENS,4 inch turbo back magnaflo exhaust,no kitty, 6 in. lift, BFG 315/75r16, python remote start alarm,pioneer system2 12''subs 1600watt amps ,scangaugeII,coolant filter, blue fuel pres spring, Fresh oil cooler 6/1/11 Final Charge Cat EC-1 rated Silicate Free ELC coolant, Sinister Full egr deleate, ROTELLA T-6 5w-40syn,updatedHPO screen,updated oil filter stand pipe, TC SX8000
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10-29-2011, 05:44 PM
Unrealo4's Avatar
Unrealo4 Unrealo4 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Eagle Mountian, Utah
Posts: 1,154
Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.
Everytime I hear that the problem is a shudder that goes away in tow/haul mode. It makes me lean toward injector problems. That is what mine did when the injector went out. Also my boss's 06 used to shudderonly when it was cold. Now its all the time. And he has codes for his whole passengers side injectors. Btw the shudder is harder to feel in tow/haul mode. Have your truck checked for codes IMO.
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-29-2011, 07:34 PM
69cj 69cj is offline
Post Fiend
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 9,170
69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of69cj has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by Unrealo4 View Post
Everytime I hear that the problem is a shudder that goes away in tow/haul mode. It makes me lean toward injector problems. That is what mine did when the injector went out. Also my boss's 06 used to shudderonly when it was cold. Now its all the time. And he has codes for his whole passengers side injectors. Btw the shudder is harder to feel in tow/haul mode. Have your truck checked for codes IMO.
That could also indicate a failing ficm.
__________________
"05 F-250, 6.0, CC, LB, 3.73, 4 X 2, Lariat, with coolant filter and Bilstein shocks, Magnefine p.s. filter, Ford fuel press. spring upgrade and ScanGauge ll. S. Ca.
"69 Mustang, Mach 1, 428 CJ, Ram Air, Stock
2007 FHLP H.D. Road King
2007 Thor Jazz 5er, 11k dry weight, 31'
173rd Abn. RVN.
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10-31-2011, 05:48 PM
Unrealo4's Avatar
Unrealo4 Unrealo4 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Eagle Mountian, Utah
Posts: 1,154
Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.
Quote:
Originally Posted by 69cj View Post
That could also indicate a failing ficm.
Your right but it passes all tests and never dips below 47.5 volts.
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 11-01-2011, 05:34 AM
npccpartsman's Avatar
npccpartsman npccpartsman is offline
Post Fiend
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Smith, Ark.
Posts: 13,388
npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by Unrealo4 View Post
Everytime I hear that the problem is a shudder that goes away in tow/haul mode. It makes me lean toward injector problems. That is what mine did when the injector went out. Also my boss's 06 used to shudderonly when it was cold. Now its all the time. And he has codes for his whole passengers side injectors. Btw the shudder is harder to feel in tow/haul mode. Have your truck checked for codes IMO.
I tend to think injectors too and I agree with your diagnosis of the OP's problem, but your boss's truck throwing codes for a whole bank of injectors at once makes me think something else is going on. What codes?
__________________
FederalOwnershipRespectfullyDeclined

Hell will freeze over and I'll ice skate with the devil before I EVER lower my flag

Tim
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 11-01-2011, 07:58 AM
Unrealo4's Avatar
Unrealo4 Unrealo4 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Nov 2010
Location: Eagle Mountian, Utah
Posts: 1,154
Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.Unrealo4 has a very good reputation on FTE.
Its the contribution/balance codes for 3,5,7. I agree though I've tried changing to synthetic oil, new OEM filter and filter cap. At first his problems were only are first start after a cold soak. Now its all the time. I hope to have some time with his truck in a week or two.
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 11-01-2011, 09:38 AM
npccpartsman's Avatar
npccpartsman npccpartsman is offline
Post Fiend
 
Join Date: Dec 2003
Location: Ft. Smith, Ark.
Posts: 13,388
npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.npccpartsman has a spectacular reputation.
Quote:
Originally Posted by Unrealo4 View Post
Its the contribution/balance codes for 3,5,7. I agree though I've tried changing to synthetic oil, new OEM filter and filter cap. At first his problems were only are first start after a cold soak. Now its all the time. I hope to have some time with his truck in a week or two.
Ewwww. The fun ones, of course. I'm wondering if he has a leaking copper washer on one of those possibly. Might want to run a bubble/balloon test before pulling them out just to rule out a leaking injector.
__________________
FederalOwnershipRespectfullyDeclined

Hell will freeze over and I'll ice skate with the devil before I EVER lower my flag

Tim
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 11-23-2011, 05:08 PM
DrumboyTroy DrumboyTroy is offline
New User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 8
DrumboyTroy is starting off with a positive reputation.
2004 Shudder

My truck started doing the very same thing about a week ago. Sometimes the shaking is violent! It only does it in OD. It only does it under light load. It seems to go away after the truck has warmed up. If I switch to Tow-haul it stops.

Now, with that said, if it threw a code, wouldn't I have indication on my instrument panel? I have had none. Also, if it was the injector(s), wouldn't I see a reduction in RPMs when it was happening? My tack is as steady as a rock when it happens. My levels are correct. My fluid has about 4k miles on it and is nice and red. No burnt smell. Filters have also been changed. I also run the Bully Dog Triple . Have nevr had a problem. I have read lots of the same problems without bullydog in the equation. Just saying that before you jump right to the bullydog issue. I appreciated any guidance from you pros. Thanks, Troy. 157k miles on the truck. I

Last edited by DrumboyTroy; 11-23-2011 at 05:09 PM. Reason: wrong title
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 11-23-2011, 05:20 PM
Snuggyworm's Avatar
Snuggyworm Snuggyworm is offline
Postmaster
 
Join Date: Jul 2011
Location: Houston, TX
Posts: 3,008
Snuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to beholdSnuggyworm is a splendid one to behold
snuggyworm snuggyworm Snuggyworm
i have read and heard from techs and mechanics that the bully dog might not agree wif our 6.0. no offense. jus my 2 cents.
__________________
Dom
2005 F-350 PSD 6.0 KING RANCH 4X4 DRW
Ravelco, Updated HFCM Plug, ScanGauge II, Blue Spring, Sinister Diesel Coolant Filter & Intake Elbow, Updated STC, SP & DP, Upgraded FICM (6/14/12), Performance Machine Mfg EGR Delete (5/13/13), Updated Turbo Oil Line & Drainpipe, Shell ELC, Bilstein 5100 Shocks, Steering Stabilizer & Front Coils, Moog Ball Joints, Magnefine P.S. Filter, Jimmi Jammers, Fumoto, Riffraff Boots, 08 Mirrors, Hellwig
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 11-24-2011, 06:58 AM
DrumboyTroy DrumboyTroy is offline
New User
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 8
DrumboyTroy is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Snuggyworm View Post
i have read and heard from techs and mechanics that the bully dog might not agree wif our 6.0. no offense. jus my 2 cents.
I have heard the same, but obviously turf are problems with these trucks aside from the bully dog. I want to get as much info as I can. Thanks.
Reply With Quote
Old 11-24-2011, 06:58 AM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 6.0L Power Stroke Diesel

Tags
2003, 2009, 5th, 60k, diesel, f150, f250, fluid, ford, problems, shift, shudder, testing, torqshift, torque, transmission

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 12:30 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup