Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 10-22-2011, 09:11 PM
randymacbc randymacbc is offline
New User
 
Join Date: May 2011
Posts: 7
randymacbc is starting off with a positive reputation.
2002 f250 7.3 auto suddenly no throttle

Comming back from hunting today my truck suddenly lost power and stepping on the accelearator had no effect at all. We were on the highway thru the mountains but on a fairly level stretch for a few miles. Managed to pull the truck and toy hauler over and the engine was running fine but stepping on the accelerator had no effect. The check engine light came on every time I stepped on the throttle and went out when I released it. It started fine but no throttle response. Switched around a bunch of relays and checked the fuses and still nothing. Not liking my parking spot i tried to see if it would move down the road at an idle but it would not. Then I thought to try it in 4 wheel low and as the shoulders were soft it wouldn't move forward so tried reverse and went back a foot, forward again and moved a foot and a half. did this several times and all of a sudden the throttle responded, took it out of 4 wheel and it ran fine all the way home.
Any body have any ideas what would have caused this? I was ready to call a tow truck which would have been several hundred dollar bills for where we were and with the trailer
Reply With Quote
  #2  
Old 10-22-2011, 09:15 PM
JOHN2001's Avatar
JOHN2001 JOHN2001 is online now
Postmaster
 
Join Date: Dec 2010
Location: Temperance, MI
Posts: 3,450
JOHN2001 has a great reputation on FTE.JOHN2001 has a great reputation on FTE.JOHN2001 has a great reputation on FTE.JOHN2001 has a great reputation on FTE.JOHN2001 has a great reputation on FTE.
Ive had the same thing happen to me but I was stopped and started the truck put it in gear and nothing when I stepped on the petal SES light was on. A few seconds later SES light shut off and all was good again happend twice now, Ill be following this
__________________
2001, F250, 8''Lift, 38s, Gauges, 6637w/RRCover&ColdAirBox, CCVMod, ITPBoostAnnhilator, PolishedIntake, WarnHubs, AIHDelete, VanTurbo, PlenumReforincementInserts, 4''S.S.StraightPipe, FoilDelete, TuggerKit, CustomLadderBars(IBuilt), 4R100HD, DpTuner, TrainHorn, OnboardTankandPump, HutchAndHarpoonMod, 50CentMod... Some other stuff.... SOLD... Driving a Cummins now...
Reply With Quote
  #3  
Old 10-22-2011, 09:16 PM
MTalley's Avatar
MTalley MTalley is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Wetumpka, AL
Posts: 564
MTalley has a very good reputation on FTE.MTalley has a very good reputation on FTE.MTalley has a very good reputation on FTE.
Sounds to me like a throttle position sensor issue.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-22-2011, 10:10 PM
carltonwebb's Avatar
carltonwebb carltonwebb is offline
Posting Guru
 
Join Date: Oct 2010
Posts: 1,645
carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.carltonwebb has a very good reputation on FTE.
Mis read on my part. Mtalley probably is on the right track
__________________
2000 Ford F-250 Supercab, 7.3 PSD, Auto, Bone Stock, 202,400k. 08 SD tailgate.
2011 Ford Escape Limited, V-6, For the wife.

Reply With Quote
  #5  
Old 10-23-2011, 05:27 PM
randymacbc randymacbc is offline
New User
 
Join Date: May 2011
Posts: 7
randymacbc is starting off with a positive reputation.
Thanks, did a bit of research on throttle position sensors and problems and that seems to make sense. I have the adjustable pedals and it all seems to be a one piece assembly but I have not been able to find a part number or any listings for the adjustable pedal type online. Anybody know who would carry them or do I have to go to the dealer?
Reply With Quote
  #6  
Old 03-28-2012, 08:48 PM
randymacbc randymacbc is offline
New User
 
Join Date: May 2011
Posts: 7
randymacbc is starting off with a positive reputation.
02 F250 adjustable throttle pedal assembly fixed.

well I had no problems with this since that time last October until last Sunday it happened again but it stayed dead with no throttle response.
Being at home I decide to pull the pedal assembly and check it out. First off whoever designed this $800 POS should be hung. Why make a one piece assembly that needs to have the whole thing replaced when a 3 dollar switch goes.
Anyway on my 02 it has the single 5 wire plug and with the ohmeter set to 20k scale and then depressing the pedal I was getting a reading of 3.78 to 1.2 between pins 1 and 3, 4.09 between 1 and 2 didn't change and 0.57 to 3.2 between 2 and 3. Pin 1 being the furthest from the firewall. Between pins 4 and 5 which have a Red with green stripe and Red with yellow stripe wires it was an open circuit with no change. These I discovered were to the Idle Validation Switch portion of the circuitry and that was the culprit.
Being it was sunday and the dealership wants about 800 bucks for this pos assembly I had nothing to lose and took a dremel to the plastic welded rivit nut heads on the switch cover. Went round and round each head with a 1/8 straight bit just enough to have it pop when giving a light pry on the under side of the cover.
Inside is a circuit board type flat potentionmeter for the TPS and similar for the IVS contacts. Sprayed the crap out of it with contact cleaner a few times and checked again and got continuity. Cleaned out old silicone gasket and spray cleaned contacts again and applied new silicone bead for gasket. Seated cover and applied a blob of hot melt glue where the old plastic heat welded bolt heads were and working great since.
Again, whoever designed this piece of crap should be shot. Screw that, hung , then shot.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-28-2012, 10:45 PM
MTalley's Avatar
MTalley MTalley is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2011
Location: Wetumpka, AL
Posts: 564
MTalley has a very good reputation on FTE.MTalley has a very good reputation on FTE.MTalley has a very good reputation on FTE.
Wow. Glad you got it fixed back up, though.
__________________
2013 F-350 CC LB DRW 4X2 6.7L Lariat
2013 Heartland Big Country 3690SL Fifth Wheel (40' and 15.5K loaded weight)
Reply With Quote
  #8  
Old 09-02-2013, 05:32 PM
emerald isle emerald isle is offline
New User
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 3
emerald isle is starting off with a positive reputation.
gages and pedal dead f250 2002

Hello this is my first post. I have a 2002 f250 7.3 I have had this happen 1 other time . Dash went dead gas pedal went to checked fuse 45 it was broken. Well it just happened again so I checked the fuses all were good. Found out on this site about the wire in shifter chafing. Took it apart found broken wire and fixed it. The dash lights and pedal still dead. My question is now what? What else can control all this stuff that obviously got fried . Any help would be greatly appreciated I learned alot on this site already from you guys!!
Reply With Quote
  #9  
Old 09-02-2013, 09:19 PM
canoechris's Avatar
canoechris canoechris is offline
Freshman User
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 47
canoechris is starting off with a positive reputation.
Had the same thing happen to me back in the spring you may want to check this out.
http://api.viglink.com/api/click?for...13781745211158
Reply With Quote
  #10  
Old 09-02-2013, 10:29 PM
SpringerPop's Avatar
SpringerPop SpringerPop is offline
Too old to be too smart
 
Join Date: Jan 2002
Location: La La Land
Posts: 15,391
SpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputationSpringerPop has a superb reputation
Kudos to canoechris for bringing up Ken's article.

Pop
__________________
-Marv- a member of The Brotherhood
"Some of us pride ourselves on the money we've spent on our trucks, and some of us on what we have NOT"
2000 F350 Lariat 7.3,A/T,CC,LB,4X4,SRW, CCV, Sonnax/springs, Dahl, spin-on trans filter, spin-on hydraulic filter, coolant filter, 6637 & cover, bypass lube oil filter, HPX, Hutch n' harpoon.
Email SpringerPop SpringerPop's F-350
Reply With Quote
  #11  
Old 08-05-2014, 07:27 AM
stevens7.3 stevens7.3 is offline
New User
 
Join Date: Aug 2014
Posts: 1
stevens7.3 is starting off with a positive reputation.
Unhappy same here

My 02 ford excursion quit on the way to work today it started knocking and missing real bad and the same thing happened with the throttle my starter has a bad spot in it every now and then but I doubt that's related unless it is something very electrical. Pleease help we are supposed to leave for the beach today and the excursion needs to pull our camper!!!
Reply With Quote
  #12  
Old 08-05-2014, 11:18 AM
aawlberninf350's Avatar
aawlberninf350 aawlberninf350 is offline
It's a Van Gogh
 
Join Date: Feb 2010
Location: Pinole, CA
Posts: 1,270
aawlberninf350 is a name known to allaawlberninf350 is a name known to allaawlberninf350 is a name known to allaawlberninf350 is a name known to allaawlberninf350 is a name known to allaawlberninf350 is a name known to all
Quote:
Originally Posted by stevens7.3 View Post
My 02 ford excursion quit on the way to work today it started knocking and missing real bad and the same thing happened with the throttle my starter has a bad spot in it every now and then but I doubt that's related unless it is something very electrical. Pleease help we are supposed to leave for the beach today and the excursion needs to pull our camper!!!
Where are you located?

Just so we understand, it is running very bad and smoking (what color) and pedal has little effect because of that? That sounds more UVCH/50 cent mod. Search that.

Or is the truck idling ok but pedal makes no difference? That's the throttle position switch problem above.

It would be best if you fill us in on these details and begin a new thread, that way you'll get better help.
__________________
David
2002 F350 7.3 CCSB 4X4 AIS WW Mishimoto 6.0 IC 6.0 trans cooler 26 row RiffRaff: FRx Plenum Reinforcers AIH Delete
Isspro EVs 50 cent Coolant Filter Hutch/Harpoon DP Tuner Walker BTM 4R100 w/FTVB nlemerise AC mod Mile Marker 449ss RedHead 08 diff cover Fumoto DDM HID 55w 4500k Bilsteins Donaldson DBL7405 Peragon Bed Cover SSBC V8 Frozen Rotor Hawk LTS
Reply With Quote
Old 08-05-2014, 11:18 AM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel

Tags
02, 2001, 73, 73l, accelerator, adjustable, assembly, check, diesel, engine, f250, light, pedals, position, response, throttle

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Dropped to idle and no throttle SBFD8 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 16 10-09-2014 05:49 PM
2000 B3000 Broken Throttle Return? itinerant Ranger & B-Series 3 04-10-2012 05:26 PM
'90 E4OD misbehaving LCAM-01XA Clutch, Transmission, Differential, Axle & Transfer Case 4 07-15-2011 09:27 PM
Mazda b4000 drivetrain problems sqhunter57 Ranger & B-Series 4 12-17-2010 10:53 PM
Heres a good one 93XLTFlareSide 1987 - 1996 F150 & Larger F-Series Trucks 17 06-10-2007 05:43 AM



All times are GMT -5. The time now is 02:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup