Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Ranger & B-Series
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Ranger & B-Series All Ford Ranger and Mazda B-Series modelsSPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 09-21-2011, 04:50 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
99 3.0 runs really rough.

stumped on this one. its had the 401 code for quite awhile without issue but now it is running really rough and is very low on power.

we replaced the spark plugs which were pretty much completely worn out electrodes worn down to the porcelin and it ran great for a week then the stumbling came back. We replaced the egr and dpfe and the codes are not reappearing so far but it still runs terribly.

When I checked the fp the guage only showed 25 psi. we replaced the fuel filter and now fuel pressure is 55psi. but it still runs really rough. No codes.

What do we do next?
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 09-21-2011, 05:26 PM
Midwest Dually's Avatar
Midwest Dually Midwest Dually is offline
Posting Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: Wyoming
Posts: 1,932
Midwest Dually has a good reputation on FTE.Midwest Dually has a good reputation on FTE.Midwest Dually has a good reputation on FTE.
Sounds like a clogged up EGR valve.
__________________
- Chris -

1994 F-350 CC Dually : DRW 4x4 XLT, 97 7.3 DIT conversion, tuned, open pipe and modded!.
http://www.ford-trucks.com/forums/94...p-started.html
2010 F-250 CC SRW 6.4PS: 6.4 Powerstroke, 3" lift, Ranch hand F+R Bumpers and guards, ARE Topper, PIAA Off road lighting, more to come!
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-21-2011, 05:45 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
egr valve is new and I checked the port in the manifold
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 09-21-2011, 06:17 PM
Dutter's Avatar
Dutter Dutter is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Paradise CA
Posts: 713
Dutter is starting off with a positive reputation.
Travis Dutter
Is it stalling or just reving ruff. If its stalling id check the IAC valve and id check if u got spark to all cylinders too
Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 09-21-2011, 06:28 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
running really rough, not stalling I wonder if my injectors are clogged or maybe the coil pack is bad? We did not replace the plug wires when we did the spark plugs, do they really go bad? also wouldn't a bad plug wire or coil pack throw a code of some sort?
Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 09-21-2011, 07:11 PM
Phinxter's Avatar
Phinxter Phinxter is offline
Posting Guru
 
Join Date: Feb 2004
Location: Saratoga, NY
Posts: 1,368
Phinxter is gaining momentum as a positive member of FTE.Phinxter is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by Gary E View Post
running really rough, not stalling I wonder if my injectors are clogged or maybe the coil pack is bad? We did not replace the plug wires when we did the spark plugs, do they really go bad? also wouldn't a bad plug wire or coil pack throw a code of some sort?
yeah they really go bad, really. If they never went bad we would never need to replace them. It might not set any codes either.
__________________
Phinxter "Have you ever worked on a Caddy?"

1992 Ford Ranger Danger 3.0 5spd 4X2
1993 Plymouth Sundance (Member of the Allpar 200k club)
2004 Jeep Grand Cherokee Limited V8
2013 Chevrolet Equinox LT AWD
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 09-21-2011, 07:12 PM
Dutter's Avatar
Dutter Dutter is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Paradise CA
Posts: 713
Dutter is starting off with a positive reputation.
Travis Dutter
Yep clogged injector will deffenitly cause it to run ruff. So id clean those out and sea foam the intake as well, my ranger ran alot soother after i ran sea foam. And yeah plug wires can go bad and same with the coil pack. But test each plug for spark and that will well u if its that or not. And i dont think it would thro a code unless it was the coil pack. But just test for spark and see whats what
Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 09-22-2011, 01:16 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
ok put it on the fancy $1300 scanner from snap on and it basically said the computer was not able to complete its self diagnostic test. what does that mean? bad computer?
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 09-22-2011, 06:10 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
I pulled off the plug wires one at a time and ran it and I can't tell that any one cyl is worse than another. This thing is killing me it has to be running by monday....
Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 09-22-2011, 07:27 PM
Dutter's Avatar
Dutter Dutter is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Paradise CA
Posts: 713
Dutter is starting off with a positive reputation.
Travis Dutter
hhhmmm ok try cleaning the injectors then
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 09-22-2011, 07:50 PM
Gary E Gary E is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2004
Location: sacramento
Posts: 502
Gary E is starting off with a positive reputation.
I need a cliff to drive this thing off! I had one plug that was arcing out to the head, (i could see sparks around the plug) so I moved it to the next cyl and it did the same thing in that hole so I replaced the plug and its better but still not right. argh I guess I will replace all the plugs again and swap out wires, then go to coil. I will also put some injector cleaner in too, I guess seafoam brand.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 09-22-2011, 09:01 PM
Dutter's Avatar
Dutter Dutter is offline
Elder User
 
Join Date: Jul 2010
Location: Paradise CA
Posts: 713
Dutter is starting off with a positive reputation.
Travis Dutter
Ok hold up. Iv had the best luck with the lucas EFI cleaner. That will clean ur injectors. The Sea foam will clean out the valves, intake and tops of the pistons not so much the injectors but idk it might. But if the injectors are so dirty that there maken the motor run ruff id take them out and clean them with BRAKE cleaner. because the EFI cleaner works really good but over time like on tank of gas. It sounds like ur needed to fix it quick
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 09-22-2011, 09:38 PM
jndinmo's Avatar
jndinmo jndinmo is offline
Senior User
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 134
jndinmo is starting off with a positive reputation.
If it's arcing to the head it's the spark plug wire (boot) not the plug, and that will make it run bad every time. You had better quit throwing parts at that thing and go get a new set of wires, and if it does it very long it can burn the coil up.
__________________
96 ranger 3.0 V-6 5-speed (The daily comuter truck)
99 F-350 4x4 crew cab shortbed 6.8 V-10 5-spd manual trans, 3.73's B&W goose neck hitch (The GET-ER-DUN truck)
Reply With Quote
Old 09-22-2011, 09:38 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Ranger & B-Series

Tags
1994, 30, 99, codes, ford, poorly, ranger, rough, run, running, runs

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 05:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup