Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


2007+ Expedition & Navigator 2007, 2008, 2009 and 2010 Ford Expedition and Lincoln Navigator

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1 (permalink)  
Old 08-31-2011, 03:08 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
Chattering noise on Startup

Hey All,

Does anyone get a chattering noise for the first 2/3 seconds on a cold startup? My old 98 Navi did this and now my 07 does as well. It only happens if the truck sits for at least 3-4 hours OR the first startup after an oil change (does it longer the first time) and and goes away after a few seconds.

It seems to be worse in the cold/winter but not sure what it could be.
Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 08-31-2011, 06:03 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
I had a tapping that just never went away at 10K miles, ended up replacing one of the heads. THen at 50K or so I got a marble sounding rattle on start up. It ended up being the timing chain tensioner gaskets and tensioner arms worn out. After they replaced that its fine.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 09-01-2011, 07:37 AM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
Thanks Berry! You described it best, it is a marble sounding rattle.

I'm assuming the timing chain is inside the motor and going to be a PITA to get to
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:26 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
I took it into the dealer last year and they said not to worry as it may make that noise when cold. I didn't bother pushing since it only happened if the truck sat overnight.

now it's happening if the truck sits for even 30 mins and when it's warm aswell.

Here is a vid of the noise. Just want to see if this is the noise you were getting and in case you think it could be something else.

Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:28 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Timing chain tensioner gaskets and tensioner arms worn out for sure. That's the exact sound I had. Needs to be fixed. It's not normal at all.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:36 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
Thanks Berry! I will take it back this weekend.

any ballpark on how much something like this would cost? or the amount of work involved?

just trying to avoid being blindsided by the dealer claiming i have to replace 10 other things to get to that part.

Your input is much appreciated
Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:37 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Are you under warranty?
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:39 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
unfortunatly I'm not
Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:45 PM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
They need to remove valve rocker arm covers, front timing chain cover and the parts are about $250. Not sure what labor will be as mine was under warranty. I would guess your looking at $500+. Get a price before the work is begun. They know what it will cost.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 03-23-2012, 03:47 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
Thanks Berry!!!
Reply With Quote
  #11 (permalink)  
Old 03-23-2012, 05:35 PM
kennisonxgs kennisonxgs is offline
Junior User
 
Join Date: Oct 2008
Location: CA
Posts: 87
kennisonxgs is starting off with a positive reputation.
Awww shoot. Mine just recently developed this noise. It doesn't last as long as yours, but it's definitely there. I am very interested in how your repair goes.
Reply With Quote
  #12 (permalink)  
Old 03-23-2012, 06:42 PM
critterf1's Avatar
critterf1 critterf1 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Feb 2010
Location: Newport, N.C.
Posts: 1,973
critterf1 has a good reputation on FTE.critterf1 has a good reputation on FTE.critterf1 has a good reputation on FTE.
What oil and filter are you running?
__________________
Speed is a question of money. How fast "CAN" you go?
Reply With Quote
  #13 (permalink)  
Old 03-23-2012, 06:52 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
Mobil 1 5W20 Synthethic with OEM Ford filter.
Reply With Quote
  #14 (permalink)  
Old 03-26-2012, 11:30 AM
berry1234's Avatar
berry1234 berry1234 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2001
Posts: 4,008
berry1234 is gaining momentum as a positive member of FTE.
It's not the oil or filter.
__________________
1978 F250 Lariat 4x2
2008 Expedition Eddie Bauer 4x2


Reply With Quote
  #15 (permalink)  
Old 03-29-2012, 04:31 PM
Blacknav Blacknav is offline
Junior User
 
Join Date: Mar 2008
Posts: 57
Blacknav is starting off with a positive reputation.
One Dealership said they are "110% confident" it's the Cam Phaser.

Seen a few referenced to it from F150 guys BUT the noise they describe doesn't quite match.

Going to take it to the dealership near my office and see what they say as well.
Reply With Quote
Old 03-29-2012, 04:31 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Newer Light Duty Trucks > 2007+ Expedition & Navigator

Tags
1978, 2003, 2007, chatter, clattering, clicking, expedition, f150, ford, harley, navigator, noise, sound, start, startup, v8

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 04:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
SEO by vBSEO 3.5.2 ©2010, Crawlability, Inc.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup