Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Super Duty & Heavy Duty 1999 to current Ford F250, F350, F450 and F550 Super Duty with diesel V8 and gas V8 and V10 engines SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 06-06-2011, 10:55 AM
flyinghi3 flyinghi3 is offline
New User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 15
flyinghi3 is starting off with a positive reputation.
p0171, p0174, p0401 99 ford E350

Hello,

I have a 99 ford E350 with 112K miles, that im trying to chase these trouble codes. i do know that 171, and 174 is lean bank 1 and lean bank 2. i have checked for vacum leaks in/on the hose's, and didnt see anything. also checked the PCV hard line going from the back of the intake to the valve cover, and all looked good. took the air filter off and looked at the MAF sensor. visually it did not look dirty. i have changed out the DPFE sensor, as i found on the internet by changing this this could get rid of 171 and 174 code as well as the 401 code.

i have not taken the EGR valve off yet to see what it looks like inside, but could that be something that would cause these codes.

also the fuel filter has not been changes in a couple of years, the last time it was done was back in 8/04 at 72K miles.

i have reset the code several times, and it seems to come back on around 40 miles later. not sure were too look next.

Mods i did not see a forum for E350's so if im in the wrong place can you move it please.

Thanks,
Reply With Quote
  #2  
Old 06-06-2011, 02:55 PM
powerstroke72's Avatar
powerstroke72 powerstroke72 is offline
Super Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: SW Virginia
Posts: 23,368
powerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputation
The full-sized van forum is here:1968 - Present Full Size Vans - Ford Truck Enthusiasts Forums

However, if you can be a little more specific about which engine you have, I can direct you to one of the more engine specific forums where you should be able to get a few more responses.
__________________
John
2013 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 10th Anniversary Edition, Black / Black Leather
2013 Ford Taurus SHO, Tuxedo Black / Black Leather
2011 F-350 4x4 Lariat Ultimate, Oxford White / Pale Adobe 6.7L PSD 3.55 ELD / Gone but not forgotten.
Moderators, Guidelines, and How They are Enforced / FTE Forum Guidelines

RIP Steve (Bricks) Price........Godspeed my good friend. RIP Paul / Hdslider.....you are truly missed.
Reply With Quote
  #3  
Old 06-06-2011, 04:41 PM
flyinghi3 flyinghi3 is offline
New User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 15
flyinghi3 is starting off with a positive reputation.
powerstroke,

its a 5.4 triton gasoline motor. this is a 15 ft box truck.

thanks,
Reply With Quote
  #4  
Old 06-06-2011, 06:09 PM
Thor80 Thor80 is offline
Junior User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 96
Thor80 is starting off with a positive reputation.
You may want to look/post in the Modular V8 section found here:
Modular V8 (4.6L, 5.4L) - Ford Truck Enthusiasts Forums

I had a lean bank 1 code on my 99 Expedition ended up being the PCV hoses were rotting away. But it sounds like you've checked that already. Anyway you may have some luck in the V8 forum as this is more of a motor specific issue.

-Torsten
__________________
______________________________________________
2001 "Fire Truck" Excursion V10
1996 F-150 351 Windsor
1959 Fairlane Galaxy 500
2005 F350 CC SRW 6.0PSD - Sold
Reply With Quote
  #5  
Old 06-06-2011, 06:25 PM
flyinghi3 flyinghi3 is offline
New User
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 15
flyinghi3 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by Thor80 View Post
You may want to look/post in the Modular V8 section found here:
Modular V8 (4.6L, 5.4L) - Ford Truck Enthusiasts Forums

I had a lean bank 1 code on my 99 Expedition ended up being the PCV hoses were rotting away. But it sounds like you've checked that already. Anyway you may have some luck in the V8 forum as this is more of a motor specific issue.

-Torsten
thanks torsten, ill post over there. BTW the PCV hose on this truck is a hard plastic hose.
Reply With Quote
  #6  
Old 06-06-2011, 07:12 PM
Zedrive's Avatar
Zedrive Zedrive is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2008
Location: Maple Ridge, Canada
Posts: 335
Zedrive is gaining momentum as a positive member of FTE.
Pull the pcv elbow off at the manifold end and, really check the rubber elbow closely.
Mine split on the uunder side.
__________________
''Keep your words soft and sweet for some day, you may have to eat them'' - Confusius

99 f250 SD, XLT, 4X, LB, 6.8L, ZF5, 4L30 gears 185,000 miles
Reply With Quote
  #7  
Old 06-06-2011, 07:25 PM
powerstroke72's Avatar
powerstroke72 powerstroke72 is offline
Super Moderator
 
Join Date: Oct 2005
Location: SW Virginia
Posts: 23,368
powerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputationpowerstroke72 has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by Thor80 View Post
You may want to look/post in the Modular V8 section found here:
Modular V8 (4.6L, 5.4L) - Ford Truck Enthusiasts Forums

I had a lean bank 1 code on my 99 Expedition ended up being the PCV hoses were rotting away. But it sounds like you've checked that already. Anyway you may have some luck in the V8 forum as this is more of a motor specific issue.

-Torsten
Thanks Torsten. I was about to post the same link to the Modular forum and lost internet service.
__________________
John
2013 Jeep Wrangler Unlimited Rubicon 10th Anniversary Edition, Black / Black Leather
2013 Ford Taurus SHO, Tuxedo Black / Black Leather
2011 F-350 4x4 Lariat Ultimate, Oxford White / Pale Adobe 6.7L PSD 3.55 ELD / Gone but not forgotten.
Moderators, Guidelines, and How They are Enforced / FTE Forum Guidelines

RIP Steve (Bricks) Price........Godspeed my good friend. RIP Paul / Hdslider.....you are truly missed.
Reply With Quote
  #8  
Old 06-06-2011, 11:55 PM
Thor80 Thor80 is offline
Junior User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 96
Thor80 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by flyinghi3 View Post
thanks torsten, ill post over there. BTW the PCV hose on this truck is a hard plastic hose.
If its like my Expy though there is some rubber, the elbows and a small length or two. My PCV had a split right at the valve cover with short lengths of rubber hose attatching to the hard plastic.

Quote:
powerstroke72


Thanks Torsten. I was about to post the same link to the Modular forum and lost internet service.
No problem. Luck of the draw eh?

-Torsten
__________________
______________________________________________
2001 "Fire Truck" Excursion V10
1996 F-150 351 Windsor
1959 Fairlane Galaxy 500
2005 F350 CC SRW 6.0PSD - Sold
Reply With Quote
Old 06-06-2011, 11:55 PM
 
 
 
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Super Duty & Heavy Duty

Tags
1997, 54l, 96, 99, code, duty, e150, e350, econoline, f350, ford, p0171, p0174, p0401, po174, super, van

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0171/P0174 on 1998 Expedition 5.4 dhenthorn Expedition & Navigator 3 06-28-2011 06:07 PM
p0171, p0174, p0401 ford E350 trouble flyinghi3 Modular V8 (4.6L, 5.4L) 0 06-06-2011 06:34 PM
Trouble Codes PO171, 174, 231 smythcounty Ranger & B-Series 5 10-21-2009 06:36 PM
Ford 5.4 liter codes 171 & 174 THEN 401 & 171 Lugnut2008 Modular V8 (4.6L, 5.4L) 5 11-09-2007 01:57 PM
5.4L with P171 and P174 check engine codes sbburch Modular V8 (4.6L, 5.4L) 1 12-15-2002 10:41 PM



All times are GMT -5. The time now is 04:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Fordģ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup