Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator 1991-1994, 1995-2001, 2002-2005, 2006-2010 Ford Explorer

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 05-29-2011, 03:55 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
Question Need some info... 2002 Ford Explorer 4wd Not working

So my buddy's (who is not very net-saavy) 4x4 in his explorer is not working, no light comes on in the dash and won't shift into 4x4. So I offered to scan it for him using my Auto Enginuity with Ford package.

Well, found a couple O2 sensor codes.... but AE wouldn't read the 4x4 system.... said "communication failed" or something to that extent.

Would a bad 4wd Shift Control Module make the AE not be able to communicate with the powertrain and not be able to scan it?

Apreciate the help.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-29-2011, 08:38 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
YouTube - ‪Bueller Bueller Bueller‬‏
Reply With Quote
  #3  
Old 05-31-2011, 01:34 AM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
Nobody????
__________________
~Tom~ Maine FTE Chapter Leader To join the Maine Chapter Click Here!
02 F350 CCSB 4x4 SRW 7.3L, DIY-6637, Hydra, 4" TB-409SS MBRP, GS 3 in 1, EGT/Boost/Tranny, Fisher 8' MM2. Tymar HPX, NON-EBV Pedestal, Turbo Master, Wicked Wheel, Hutch/Harpoon, RR-Plenums/clamps, 203* TS and Billet Housing, ELC, Fumoto, CCV Dumped, Foil, AIH, and EBV, Pontoons All Missing...
~AE w/Ford Pack~

Reply With Quote
  #4  
Old 06-02-2011, 05:51 PM
wg07701 wg07701 is offline
New User
 
Join Date: May 2010
Location: New Jersey
Posts: 1
wg07701 is starting off with a positive reputation.
if you dont hear a click behind glovebox when you select 4High or 4low. then it couled be the 4x4 control module. it's behind glove box attached to the blower housing. replaced mine `2 yrs ago
Reply With Quote
  #5  
Old 06-02-2011, 10:55 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
Quote:
Originally Posted by wg07701 View Post
if you dont hear a click behind glovebox when you select 4High or 4low. then it couled be the 4x4 control module. it's behind glove box attached to the blower housing. replaced mine `2 yrs ago
Thanks for the input.

Were pretty sure thats what it is, but I'm really trying to figure out if the 4x4 Control Module being bad would cause a No-Communication Fault on a scan tool.
__________________
~Tom~ Maine FTE Chapter Leader To join the Maine Chapter Click Here!
02 F350 CCSB 4x4 SRW 7.3L, DIY-6637, Hydra, 4" TB-409SS MBRP, GS 3 in 1, EGT/Boost/Tranny, Fisher 8' MM2. Tymar HPX, NON-EBV Pedestal, Turbo Master, Wicked Wheel, Hutch/Harpoon, RR-Plenums/clamps, 203* TS and Billet Housing, ELC, Fumoto, CCV Dumped, Foil, AIH, and EBV, Pontoons All Missing...
~AE w/Ford Pack~

Reply With Quote
  #6  
Old 06-03-2011, 07:55 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
Click the image to open in full size.
__________________
~Tom~ Maine FTE Chapter Leader To join the Maine Chapter Click Here!
02 F350 CCSB 4x4 SRW 7.3L, DIY-6637, Hydra, 4" TB-409SS MBRP, GS 3 in 1, EGT/Boost/Tranny, Fisher 8' MM2. Tymar HPX, NON-EBV Pedestal, Turbo Master, Wicked Wheel, Hutch/Harpoon, RR-Plenums/clamps, 203* TS and Billet Housing, ELC, Fumoto, CCV Dumped, Foil, AIH, and EBV, Pontoons All Missing...
~AE w/Ford Pack~

Reply With Quote
  #7  
Old 06-04-2011, 12:17 PM
aquanaut20's Avatar
aquanaut20 aquanaut20 is offline
Postmaster
 
Join Date: Aug 2003
Location: BC Canada
Posts: 2,845
aquanaut20 is starting off with a positive reputation.
Try disconnecting the battery for 10 min, this sometimes allows the control module to reboot... Philip
__________________
97, 4Dr, Controltrac, X engine, 390k
Reply With Quote
  #8  
Old 06-04-2011, 04:04 PM
ToMang07's Avatar
ToMang07 ToMang07 is offline
FTE Chapter Leader
 
Join Date: May 2011
Location: Maine
Posts: 3,066
ToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud ofToMang07 has much to be proud of
ToMang07
Quote:
Originally Posted by aquanaut20 View Post
Try disconnecting the battery for 10 min, this sometimes allows the control module to reboot... Philip
I'm pretty sure he tried that (Because he was trying to clear codes) but I will double-check.

Still trying to find out whether a bad 4x4 control module will cause a no-communication fault with AE!?!?
__________________
~Tom~ Maine FTE Chapter Leader To join the Maine Chapter Click Here!
02 F350 CCSB 4x4 SRW 7.3L, DIY-6637, Hydra, 4" TB-409SS MBRP, GS 3 in 1, EGT/Boost/Tranny, Fisher 8' MM2. Tymar HPX, NON-EBV Pedestal, Turbo Master, Wicked Wheel, Hutch/Harpoon, RR-Plenums/clamps, 203* TS and Billet Housing, ELC, Fumoto, CCV Dumped, Foil, AIH, and EBV, Pontoons All Missing...
~AE w/Ford Pack~

Reply With Quote
Old 06-04-2011, 04:04 PM
 
 
 
Reply

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Maine's HOLY CRAP IT'S FINALLY GONNA COOL OFF (September) BS Thread! ToMang07 Maine Chapter 135 10-02-2011 06:26 PM
2003 Mirrors on a 2002?? (Heated/Signal) ToMang07 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 8 06-19-2011 11:58 PM
Hypothetical Question: #2 Home Heating Oil ToMang07 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 13 06-06-2011 07:16 PM
AE - Auto Enginuity Availible in Western Maine! ToMang07 New England Region 0 06-03-2011 08:23 PM
Diagnostic Help: AE found a BUNCH of Codes! ToMang07 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 6 05-29-2011 11:43 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Explorer, Sport Trac, Mountaineer & Aviator

Tags
1987, 2002, 4wd, 4x4, bronco, dash, excursion, explorer, explorers, ford, ii, isnt, light, ranger, starting, suv, wont, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


Participate In The Forums

Create new posts and participate in discussions. It's free!

Sign Up »





All times are GMT -5. The time now is 04:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7 AC1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup