No Start - CEL - Scanner will not connect - Ford Truck Enthusiasts Forums



1994.5 - 1997 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

No Start - CEL - Scanner will not connect

Reply
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-12-2011, 06:46 PM
going360 going360 is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 77
going360 is starting off with a positive reputation.
No Start - CEL - Scanner will not connect

Any help would be appreciated very much...

Headed up in the mountains, lost third gear, few miles later engine quit altogether. Check Engine Light was on, cranked over fine but no fire. OBD scanner would not connect (tried 2 different ones). Seems like 3 dings followed by pause then 2 dings when key is turned to "on". All fuses where ok.
Reply With Quote
  #2  
Old 02-12-2011, 06:51 PM
bad12jr's Avatar
bad12jr bad12jr is offline
Posting Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Maysville, Kentucky
Posts: 2,347
bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.
Check the fuel bowl heater. Under the hood. I think 22 is the number iirc.
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2011, 07:19 PM
Action4478 Action4478 is offline
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 10,448
Action4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by going360 View Post
Any help would be appreciated very much...

Headed up in the mountains, lost third gear, few miles later engine quit altogether. Check Engine Light was on, cranked over fine but no fire. OBD scanner would not connect (tried 2 different ones). Seems like 3 dings followed by pause then 2 dings when key is turned to "on". All fuses where ok.
Check the connections to valve covers , look for loose or burned pins ...Most likely UVCH is loose or burned ...
Reply With Quote
  #4  
Old 02-12-2011, 08:56 PM
going360 going360 is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 77
going360 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by bad12jr View Post
Check the fuel bowl heater. Under the hood. I think 22 is the number iirc.
Would this make the OBD port unavailable? I checked all the under hood and in-cab fuses and they are good. Will check again.

Quote:
Originally Posted by Action4478 View Post
Check the connections to valve covers , look for loose or burned pins ...Most likely UVCH is loose or burned ...
Again, would this make the OBD port unavailable? The glow plugs where changed not long ago as were the harnesses. I will check them but shouldn't I be able to check the codes? Just trying to figure out why I cant get a scanner connected.
Reply With Quote
  #5  
Old 02-12-2011, 08:59 PM
Action4478 Action4478 is offline
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 10,448
Action4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputationAction4478 has a superb reputation
Have you looked at any of the fuses with a meter ?

My wag is you are using the wrong scanner ...


I'm Out .....
Reply With Quote
  #6  
Old 02-12-2011, 09:00 PM
bad12jr's Avatar
bad12jr bad12jr is offline
Posting Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Maysville, Kentucky
Posts: 2,347
bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.
Check the power port and see if it works with a car charger. If it doesn't work most times the fuse is blown just barely. It powers the OBD2 port. Check with a meter for continuity
Reply With Quote
  #7  
Old 02-12-2011, 09:09 PM
going360 going360 is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 77
going360 is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by bad12jr View Post
Check the power port and see if it works with a car charger. If it doesn't work most times the fuse is blown just barely. It powers the OBD2 port. Check with a meter for continuity
Good point... the obd port powers the scanner's but it wont connect. Both of the scanners I tried have been used successfully on this truck in the past.
Reply With Quote
  #8  
Old 02-12-2011, 09:12 PM
bad12jr's Avatar
bad12jr bad12jr is offline
Posting Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Maysville, Kentucky
Posts: 2,347
bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.bad12jr is gaining momentum as a positive member of FTE.
If it all is good it could be a bad PCM.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-12-2011, 09:20 PM
going360 going360 is offline
Junior User
Thread Starter
 
Join Date: May 2007
Posts: 77
going360 is starting off with a positive reputation.
Kind of what I'm afraid of...
Reply With Quote
  #10  
Old 02-12-2011, 10:17 PM
mq1shooter's Avatar
mq1shooter mq1shooter is offline
Elder User
 
Join Date: Feb 2009
Location: Lawson, Missouri
Posts: 522
mq1shooter is starting off with a positive reputation.
Chip go bad?
Reply With Quote
 
 
Reply

Related Topics
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Factory body damage Jerry Lorton 2015+ F150 9 09-04-2015 09:08 PM
Pulling OBD2 codes without the code port Resq202 Modular V8 (4.6L, 5.4L) 6 06-27-2012 11:01 PM
ding ding sound f250 sd diesel mrpaintman 1999 to 2016 Super Duty 15 03-23-2007 09:47 PM
F150 Speedometer, odometer, computer chenz 1997 - 2003 F150 5 10-05-2006 07:29 PM
Seat belt ding ding ding F150Canuck 1997 - 2003 F150 6 02-20-2004 07:59 PM


Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums >

Tags
2006, 96, car, cel, communicate, connect, expedition, ford, link, nott, obd, scanner, truck, van, wont

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:10 PM.


This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.