Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Excursion - King of SUVs
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Excursion - King of SUVs 2000 - 2005 Ford Excursion

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 12-06-2010, 09:52 AM
peytonkristen peytonkristen is offline
New User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Hot Springs, Arkansas
Posts: 13
peytonkristen is starting off with a positive reputation.
Interior Lights Do Not Come On - Help!

I have a 2002 Limited Excursion with the 7.3 and I have read many posts on here about the "door ajar" light and the interior lights staying on but that is NOT my problem. My lights just do not come on when the doors are opened.

I have used WD-40 and silicone on all of my door latches as suggested and my lights still do not come on when any of the doors are opened. However, the lights DO come on when the rear hatch doors are opened.

Does anyone here have or has had that same issue and found the solution? Its winter time and dark early now so spending allot of time in my Ex when its dark and need some interior lights. Any help would be appreciated!!
Reply With Quote
  #2  
Old 12-06-2010, 02:07 PM
wallz's Avatar
wallz wallz is offline
Posting Guru
 
Join Date: Jan 2008
Location: The Great White North!
Posts: 2,492
wallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud ofwallz has much to be proud of
First, welcome to FTE!

I would check the individual lights and see if they work. If they do then I would suspect that someone has installed an over-ride switch somewhere. You will have to search to find it. Some hide it out of the way in the glove box, but it could be anywhere really. You could check this out quickly under the passenger kick panel and see if there are wires in there that are spliced into the black with blue tracer. That is the easiest place to splice into for the interior light delete.
__________________
2002 Excursion, 4x4, V-10, XLT, RS9000 shocks, true trac diff, 08 alum diff cover, interior light delete, 08 power fold/xtend mirrors, KM2 tires, 5 Star tuned, front cryo powerslots with hawk pads, XRF ball joints. 50" front mounted LED bar, 10" reverse light LED bar. Banks stainless long tube headers and exhaust kit., front seat heaters.
2011 Expedition, Ltd Max, 4x4. 30" LED light bar, flip key fob, 9 passenger, more to come.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-06-2010, 08:35 PM
Rickx Rickx is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Franktown, CO
Posts: 439
Rickx is gaining momentum as a positive member of FTE.
Did they ever work for you? It could be corrosion on the connector mentioned above down in the kick panel or the connector on the far right side in the back of the instrument panel.
__________________
2011 F350 6.7L Ultimate Lariat
2003 Excursion 7.3L Limited 4X4 Bone Stock, purchased new in 2002
2004 F150 FX4 5.4L
2000 Jeep Wrangler Sport
2012 BMW 535XI
2000 EX V10 Traded in on the 2003
Reply With Quote
  #4  
Old 12-06-2010, 10:25 PM
lmassmann lmassmann is offline
Freshman User
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 27
lmassmann is starting off with a positive reputation.
I have a '01 & when I bought it neither the int. lights or the running board lights would come on. Found out that the relay in the fuse box was missing. It is the top "small" one on the left top corner. (if your fuse box is layed out the same). Had to get the part from the dealer, nobody else had it. Put it in & all worked. Hope this helps.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-06-2010, 11:33 PM
Rickx Rickx is offline
Senior User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Franktown, CO
Posts: 439
Rickx is gaining momentum as a positive member of FTE.
Good one!

Quote:
Originally Posted by lmassmann View Post
I have a '01 & when I bought it neither the int. lights or the running board lights would come on. Found out that the relay in the fuse box was missing. It is the top "small" one on the left top corner. (if your fuse box is layed out the same). Had to get the part from the dealer, nobody else had it. Put it in & all worked. Hope this helps.
The previous owner may have gotten fed up with door ajar thing.
__________________
2011 F350 6.7L Ultimate Lariat
2003 Excursion 7.3L Limited 4X4 Bone Stock, purchased new in 2002
2004 F150 FX4 5.4L
2000 Jeep Wrangler Sport
2012 BMW 535XI
2000 EX V10 Traded in on the 2003
Reply With Quote
  #6  
Old 12-08-2010, 10:20 AM
peytonkristen peytonkristen is offline
New User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Hot Springs, Arkansas
Posts: 13
peytonkristen is starting off with a positive reputation.
Thanks for all of the replies!

ALL of the lights work. They work when the ignition is turned off, when the rear hatch is opened, and when operated manually. They just don't work when the doors are opened.

I went to 2 stealerships (just to see if I could get the same answer twice..... and couldn't). The first told me that ALL of the door ajar switches were bad and needed to be replaced...... $50 - $60 ea. and at least 4 hrs labor...... I must be dumber than I look..... I told them it must have been divine intervention that caused ALL of them to fail at one time..... REALLY....???? I mean REALLY???

The second dealership told me that I must have a wire broken or bad connection somewhere..... this I can believe... and sounds more along the lines of what rickx and lmassmann are suggesting. They said they could try to find it and it might be expensive because of the time. At least they were honest about it.

In the meantime.... I'm going to find some time to take a look and see what I can find. Hopefully just a bad connection or something similar.

Thanks again.
Reply With Quote
  #7  
Old 12-09-2010, 08:07 AM
jdw1's Avatar
jdw1 jdw1 is offline
Elder User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Minnesota
Posts: 722
jdw1 has a good reputation on FTE.jdw1 has a good reputation on FTE.jdw1 has a good reputation on FTE.
Could it be the VSM?

I know that the Super Duty's had issues in 02 but i don't know if the X's had the same issues in 02.
__________________
2005 EX 6.0 Limited 4x4 (Hers)
2002 F-350 7.3 XLT CC LB 4x4 (Mine)
2000 EX 7.3 XLT 4x4 (Ours)

THE BITTER TASTE OF POOR QUALITY LINGERS LONG AFTER THE SWEET TASTE OF LOW PRICE IS FORGOTTEN!
Reply With Quote
  #8  
Old 12-09-2010, 05:47 PM
TYZ78F150 TYZ78F150 is offline
Elder User
 
Join Date: Sep 2008
Location: Stafford, VA
Posts: 625
TYZ78F150 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by peytonkristen View Post
Thanks for all of the replies!

ALL of the lights work. They work when the ignition is turned off, when the rear hatch is opened, and when operated manually. They just don't work when the doors are opened.

I went to 2 stealerships (just to see if I could get the same answer twice..... and couldn't). The first told me that ALL of the door ajar switches were bad and needed to be replaced...... $50 - $60 ea. and at least 4 hrs labor...... I must be dumber than I look..... I told them it must have been divine intervention that caused ALL of them to fail at one time..... REALLY....???? I mean REALLY???

The second dealership told me that I must have a wire broken or bad connection somewhere..... this I can believe... and sounds more along the lines of what rickx and lmassmann are suggesting. They said they could try to find it and it might be expensive because of the time. At least they were honest about it.

In the meantime.... I'm going to find some time to take a look and see what I can find. Hopefully just a bad connection or something similar.

Thanks again.
My 04 has a similar problem. They only come on when the front doors get opened. They will not operate with any of the rear doors, or hatch. The radio delay only works from the two front doors too. It's like the truck doesn't register the rear doors at all. I've tried the wd-40 thing too, with no luck. It's is annoying when it's dark, but I've learned to live with it, until I can fix it my self. I refuse to let the dealer screw me on that one.
Reply With Quote
Old 12-09-2010, 05:47 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Super Duty/Heavy Duty > Excursion - King of SUVs

Tags
1972, 2001, 390, door, duty, electrical, ford, interior, light, pickup, put, schematic, super, trucks, turn, v8

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 01:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup