Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Escape & Escape Hybrid
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


Escape & Escape Hybrid Ford Escape, Ford Escape Hybrid, Mercury Mariner, Mazda Tribute

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #16  
Old 12-06-2010, 03:23 PM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
thanks for the info

any idea why the ABS light goes on too?
Reply With Quote
  #17  
Old 12-06-2010, 03:42 PM
rickfar rickfar is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 141
rickfar is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eclarsen View Post
thanks for the info

any idea why the ABS light goes on too?
your abs and your 4wd work together I cant explain all the techy stuff but if you replace the ring all will be ok. did you check to see if it is the ring?
Reply With Quote
  #18  
Old 12-06-2010, 04:21 PM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
from reading the previous posts on this string I'm guessing I can at least see the ring if I crank the wheel right or left and look for something that looks like a ring w/ teeth on the axle heading to the wheel.

Then I need to be able to look around the ring for a crack or some apparent defect.

Haven't been home yet to check, but that's what I'm looking for, right?
Reply With Quote
  #19  
Old 12-06-2010, 04:29 PM
rickfar rickfar is offline
Senior User
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 141
rickfar is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eclarsen View Post
from reading the previous posts on this string I'm guessing I can at least see the ring if I crank the wheel right or left and look for something that looks like a ring w/ teeth on the axle heading to the wheel.

Then I need to be able to look around the ring for a crack or some apparent defect.

Haven't been home yet to check, but that's what I'm looking for, right?
jack car up and spin the wheel look for crack or it maybe its just hanging loosely there
Reply With Quote
  #20  
Old 12-06-2010, 04:32 PM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
I'll give it a shot and see what I can find. Thanks
Reply With Quote
  #21  
Old 12-08-2010, 11:07 AM
rocketboy rocketboy is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
rocketboy is starting off with a positive reputation.
I have the same issue on my 05 XLT V6, Brought it to my local Ford Dealership.

Service advisor took it and had a mechanic look at it. He calls me at work and says my exciter (toner) ring is cracked. He advises me that it is 100% the problem.

So I'm like fine, if you say its 100% then do it.

$300 (had oil change done and bought new front brake hoses) later I pick up the escape and then 2 blocks down the street, the lights go back on and the 4WD is disconnected and I'm on FWD.....

I call the service advisor back and tell him that he said it would be fixed no matter what and he's like "I never said that" and basically said i'm out of luck and we should try replacing a sensor. (Not going back unless I get a sweet deal)

Like are these guys on commission?

I'll keep this thread posted on what happens.
Reply With Quote
  #22  
Old 12-08-2010, 11:41 AM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
hope I'm done now

took it in to the dealer where I bought the Escape. still under their 30-day warranty...no charge

cracked toner ring -- 4WD
bad sensor -- ABS

parts in by 4pm, get the car back tomorrow.

We'll see if that fixes it for now.
Reply With Quote
  #23  
Old 12-08-2010, 11:53 AM
rocketboy rocketboy is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
rocketboy is starting off with a positive reputation.
I read on another forum that some guy unpluged his abs connector under the driver seat and plugged it back in and had the codes cleared and it solved his problem.

I'm going to try that tonight.
Reply With Quote
  #24  
Old 12-08-2010, 11:57 AM
rocketboy rocketboy is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
rocketboy is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eclarsen View Post
took it in to the dealer where I bought the Escape. still under their 30-day warranty...no charge

cracked toner ring -- 4WD
bad sensor -- ABS

parts in by 4pm, get the car back tomorrow.

We'll see if that fixes it for now.
What are they charging you for the ring and sensor if you don't mind me asking?

My exciter ring costed me 6 bucks and 174 to install.
Reply With Quote
  #25  
Old 12-08-2010, 11:57 AM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
I googled this problem (flashing 4WD and ABS) and found hits from 2003 on Ford vehicles. My Escape only has 30,000 miles.

Is the toner ring not up to the task and how long does it take an auto engineer to see it and fix it for future cars?
Reply With Quote
  #26  
Old 12-08-2010, 11:59 AM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by rocketboy View Post
What are they charging you for the ring and sensor if you don't mind me asking?

My exciter ring costed me 6 bucks and 174 to install.
no charge==still w/in the 30 day warranty from the time I purchased it just before Thanksgiving.

They said it was a 3 hour job. If I were being charged, it would be the shop charge for 3 hrs.

Last edited by eclarsen; 12-08-2010 at 12:30 PM. Reason: typo
Reply With Quote
  #27  
Old 12-08-2010, 12:09 PM
rocketboy rocketboy is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
rocketboy is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eclarsen View Post
no charge==still w/in the 30 day warranty from the time I purchased it just before Thanksgiving.

They said it was a 3 hour job. I were being charged, it would be the shop charge for 3 hrs.
oh ic, please update asap when you get it done. I am really curious to see what this is.


***moderators should sticky this thread***
Reply With Quote
  #28  
Old 12-10-2010, 11:44 AM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
Repair bill if I didn't have warranty

From the repair order of the Carmax service center

labor $164.00
parts $ 68.29

total $232.29

AL8Z2C182A ABS ring $5.32
YL8Z2C204AB right front ABS sensor $62.97

replaced the right front tone ring and wheel speed sensor

[no charge as it was w/in 30 day warranty]
Reply With Quote
  #29  
Old 12-10-2010, 04:55 PM
rocketboy rocketboy is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
rocketboy is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by eclarsen View Post
From the repair order of the Carmax service center

labor $164.00
parts $ 68.29

total $232.29

AL8Z2C182A ABS ring $5.32
YL8Z2C204AB right front ABS sensor $62.97

replaced the right front tone ring and wheel speed sensor

[no charge as it was w/in 30 day warranty]
When the lights came on at first, did you notice your 4WD had been turned off?


How many Miles on it since the repair?
Reply With Quote
  #30  
Old 12-10-2010, 05:30 PM
eclarsen eclarsen is offline
New User
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 10
eclarsen is starting off with a positive reputation.
Quote:
Originally Posted by rocketboy View Post
So originally your ABS light was on, and the 4x4 light flashed a few times here and there ? also 4WD was disengaged??

and now that repair fixed it so far?
yes, the ABS on, 4WD flashed 8 times, a minute later, flash 8X, repeat. Since replacement of those two items listed above the lights haven't come back on, but I have only had a chance to drive 30 miles or so.

Those two lights have not come back on--not expert enough to know if that means both are now working properly, just that the dash lights are off.

When the 4WD light was flashing--I couldn't tell if the 4WD was disengaged or not. Not sure how I'd know.

Didn't brake hard enough to know about ABS either.

If the tone ring breaks does that mean the sensor can't tell if the wheel is slipping? Does that alone disengage the 4WD?

Last edited by eclarsen; 12-10-2010 at 05:36 PM. Reason: answering question I forgot to address
Reply With Quote
Old 12-10-2010, 05:30 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Small Chassis Trucks > Escape & Escape Hybrid

Tags
06, 07, 2005, 4wd, 4x4, abs, awd, blinking, escape, explorer, flashes, flashing, ford, light, mariner, mazda, tribute

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump



All times are GMT -5. The time now is 08:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. FordŽ is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup