Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel
Sign in using an external account
Register Forgot Password?


1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel SPONSORED BY:

Welcome to Ford-Trucks Forums!
Welcome to Ford-Trucks.com.

You are currently viewing our forums as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join the Ford-Trucks Forums community today!





 
Reply
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 11-16-2010, 03:42 PM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
cruise control does not work

Recently the cruise control stopped working. Thinking that maybe the recall would repair this issue it has not. I have checked fuses several times and all are good. I tried getting info from Haynes manual and a DVD from a Ford service manual that was purchased on e-bay but has no dignosis lititure on this. Could you guys help me out?
Reply With Quote
  #2  
Old 11-16-2010, 04:00 PM
orng1's Avatar
orng1 orng1 is offline
Postmaster
 
Join Date: Mar 2008
Location: Paramount, Ca
Posts: 4,043
orng1 has a very good reputation on FTE.orng1 has a very good reputation on FTE.orng1 has a very good reputation on FTE.
Does yours have the update done? Mine worked fine then after they did it it stopped working.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2010, 04:04 PM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Update? Do you mean recall yes had it done today. It stopped working before this. Thought it would fix the issue.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2010, 06:07 PM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Arrow

Can someone please help I got a 2 hr. drive Friday to Cinci Ohio would really like to have cruise. Just getting it back to the top.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2010, 07:04 PM
Kwikkordead's Avatar
Kwikkordead Kwikkordead is offline
Post Fiend
 
Join Date: Jun 2004
Location: North Seattle, WA.
Posts: 22,216
Kwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputationKwikkordead has a superb reputation
http://www.facebook.com/http://facebook.com/Kwikkordead#!/Kwikkordead
Mine quit and it was the speedo sender on the rear axle.
$20.00 part.
__________________
Dan
1999 F550 4x4 ZF6 pulling a Cedar Creek 36RLTS. Lotta mods.
1999 VW Jetta TDI 5speed stick, Titan 520's, CCV, EGR, CAT.
2000 VW Passat 1.8t Tiptronic. ZZOOOOOMMMM!!!
You cannot explain or explain away the power of God.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-17-2010, 05:08 AM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
This speed sensor, would your speed MPH gauge not work if this sensor was bad? Because this gauge does work.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2010, 05:16 AM
dadsgreenpsd's Avatar
dadsgreenpsd dadsgreenpsd is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Maine
Posts: 389
dadsgreenpsd is gaining momentum as a positive member of FTE.
Auto or standard? If standard, check the clutch pedal switch.
__________________
Jon -
2001 F250 ext cab shortbox 4WD, 5-15K, 4 inch hog exhaust, 6637, upgraded clutch, shaved intercooler tube
2005 E350 Super Club Wagon 5.4 now my work van...
Visit me at trailmonkeys.org

Reply With Quote
  #8  
Old 11-17-2010, 05:19 AM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Standard 6-speed. If this switch was bad the truck would not wont to start. I have a AE could this tell me anything?
Reply With Quote
  #9  
Old 11-17-2010, 05:50 AM
F350-6's Avatar
F350-6 F350-6 is online now
Post Fiend
 
Join Date: Mar 2007
Location: Texas
Posts: 23,744
F350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputation
Yes you could run a switch test with AE, but I'm willing to bet it's the CPP (clutch pedal position) switch. You can pick one up at the local parts store pretty reasonable. The worn springs won't keep the truck from starting.

Go ahead and pull it out and look inside there. Do you see one long spring on each side, or what appears to be multiple springs stacked on each other or broken like this
Click the image to open in full size.
__________________
Chris
2002 F350 6-speed 444 CID. XLT, Heated Seat, 485,000 & counting.
RHN Mods & Maintenance

“Good judgment comes from experience, and a lot of that comes from bad judgment.” Will Rogers
Reply With Quote
  #10  
Old 11-17-2010, 06:01 AM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Ok guys I fell like where going around in circles here. The Cruise Control (Speed Control) does not work the truck starts fine the MPH gauge and RPM gauge works fine. Your telling me that these sensors are causing the problem or one of them.
Reply With Quote
  #11  
Old 11-17-2010, 07:16 AM
brownie83's Avatar
brownie83 brownie83 is offline
Posting Guru
 
Join Date: Oct 2007
Location: Catawissa, Pa
Posts: 1,070
brownie83 has a very good reputation on FTE.brownie83 has a very good reputation on FTE.brownie83 has a very good reputation on FTE.
i had the SAME problem...starts fine, ran fine...it was the clutch pedal switch. the part is like 80 plus dollars from ford, so i just made jumper wires and connected them to the connectors. there are 4 connections, if i remember, the first 2 get hooked together and the last 2 get hooked together.

NOTE: the truck will NOW START WITHOUT THE CLUTCH DEPESSED. make sure you depress the clutch or put the truck in neutral.

i have also heard that the 3rd brake lite being burned out could cause a no cruise condition. no positive about this, but jim rat49f6 told me it happens.

good luck
__________________
Chris -200K+ Club Member
2000 F250 CC 6 Spd 7.3 POWERSTOKE MODS:(Thanks Jim) BRIAN'S TUNES,AIH Delete,.50 Mod,Fog Lights,6637 aFe Filter,4" MBRP Turbo Back and Dual Stacks,GRP LED,ProComp 9000 Shocks,EBPV/Pedestal Delete,CCV Mod,Glowshift 3 in 1 & Fuel Press. Gauges,Foil Delete,IDM Mod,RR Frx,RR Hrx,In-Tank Mods,6.0 IC, RR boots and inserts,MidWest Short Shifter,910 Springs,Melling LPOP,Van Turbo,Joey's T500,ATS Housing*1999 Polaris 455 DIESEL
Reply With Quote
  #12  
Old 11-17-2010, 03:24 PM
dadsgreenpsd's Avatar
dadsgreenpsd dadsgreenpsd is offline
Senior User
 
Join Date: Oct 2003
Location: Maine
Posts: 389
dadsgreenpsd is gaining momentum as a positive member of FTE.
Quote:
Originally Posted by ronjon95 View Post
Standard 6-speed. If this switch was bad the truck would not wont to start.
Not necessarily. I have replaced mine 3 times (i used to have a windshield leak, which ruined them) and it would always start, but I could tell it was time to replace it when it either dropped out of cruise, or would not engage cruise.

Hope you find the problem!
__________________
Jon -
2001 F250 ext cab shortbox 4WD, 5-15K, 4 inch hog exhaust, 6637, upgraded clutch, shaved intercooler tube
2005 E350 Super Club Wagon 5.4 now my work van...
Visit me at trailmonkeys.org

Reply With Quote
  #13  
Old 11-17-2010, 03:59 PM
robs01f250 robs01f250 is offline
Elder User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Bowling Green, KY
Posts: 935
robs01f250 is gaining momentum as a positive member of FTE.
the rod that connects to my clutch pedal and runs through the firewall came off one time and now my cruise control wont work.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-17-2010, 05:08 PM
ronjon95's Avatar
ronjon95 ronjon95 is offline
Senior User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Pekin,Indiana
Posts: 331
ronjon95 is gaining momentum as a positive member of FTE.
Ok thanks guys I understand now. It was just a little vage for me why it could be the switch make since know depress clutch pedal shuts off high idel and cruise. Duh on it right know to have a look see.
Reply With Quote
  #15  
Old 11-17-2010, 06:14 PM
F350-6's Avatar
F350-6 F350-6 is online now
Post Fiend
 
Join Date: Mar 2007
Location: Texas
Posts: 23,744
F350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputationF350-6 has a superb reputation
Quote:
Originally Posted by robs01f250 View Post
the rod that connects to my clutch pedal and runs through the firewall came off one time and now my cruise control wont work.
That's where the sensor we're talking about sits. Right on that rod next to the firewall. Sounds like you should check yours too.
__________________
Chris
2002 F350 6-speed 444 CID. XLT, Heated Seat, 485,000 & counting.
RHN Mods & Maintenance

“Good judgment comes from experience, and a lot of that comes from bad judgment.” Will Rogers
Reply With Quote
Old 11-17-2010, 06:14 PM
Reply

Go Back   Ford Truck Enthusiasts Forums > Diesel > 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel

Tags
03, 1997, 2001, 73, control, cruise, f250, f350, ford, sport, trac, truck, trucks, wont, work, working

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cruise control quit working Chalkie 6.4L Power Stroke Diesel 16 04-10-2014 04:49 PM
Will a 1999 F-250 cruise control fit my 1994 Bronco? b4hntn 1978 - 1996 Big Bronco 9 07-22-2013 05:28 PM
Cruise contol from 460 to 6.9 forddieseltech08 Pre-Power Stroke Diesel (7.3L IDI & 6.9L) 1 04-08-2013 09:44 AM
Is there a cruise control light in instrument cluster?? cutlass 1999 - 2003 7.3L Power Stroke Diesel 17 01-06-2013 09:31 AM
cruise control and horn gonecrazy Super Duty & Heavy Duty 4 08-02-2012 01:10 AM



All times are GMT -5. The time now is 07:36 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.7.5
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Advertising - Terms of Use - Privacy Statement - Jobs
This forum is owned and operated by Internet Brands, Inc., a Delaware corporation. It is not authorized or endorsed by the Ford Motor Company and is not affiliated with the Ford Motor Company or its related companies in any way. Ford® is a registered trademark of the Ford Motor Company.

vbulletin Admin Backup